Kulki mocy w złotym pudrze.
Kulki mocy w złotym pudrze to niezawodny miks daktyli i migdałów. W ten sam sposób możesz połączyć dowolne inne suszone owoce (rodzynki, morele, śliwki) i orzechy, zachowując proporcje jednych do drugich. Taki zestaw wystarczy zmiksować, ukulać z niego trufle i obtoczyć w posypce. To ostatnie tak naprawdę nawet nie jest konieczne, ale kulki w takiej wersji są jeszcze smaczniejsze i jeszcze piękniejsze. No i mają więcej mocy :-)
Kulki mocy są naturalnie bezglutenowe i wegańskie (jeżeli jako posypki użyjesz innego proszku niż puder z pyłku, który wegański nie jest, np. gorzkiego kakao lub dowolnego pudru z owoców). Nie zawierają dodatku cukru. Są (bardzo!) słodkie za sprawą fruktozy naturalnie zawartej w owocach. Złoty puder, czyli posypka z pyłku pszczelego o naturalnie kwaskowatym smaku rewelacyjnie kontrastuje ze słodyczą bakalii. A dodatkowo kulki w takim kolorze pięknie wpisują się w wielkanocny klimat. Żółte kurczaczki i takie tam ;-)
Kulki mocy w złotym pudrze – SKŁADNIKI na ok. 40 kulek:
- 250 g daktyli Medjool (waga bez pestek)
- 200 g migdałów ze skórką, zmielonych (dość drobno, ale najlepiej nie na mąkę)
- 2 łyżki soku z czerwonej pomarańczy
- pieprz (opcjonalnie – moim zdaniem voatsiperifery rewelacyjnie podbija smak) lub inne przyprawy
- puder z pyłku pszczelego lub dowolna inna posypka (surowe kakao, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, etc.)
Kulki mocy w złotym pudrze – PRZEPIS:
- W robocie kuchennym zmiksuj migdały, po czym dodaj wypestkowane daktyle, ewentualne przyprawy oraz sok z pomarańczy i ponownie zmiksuj. Powstanie plastyczna masa.
- Przełóż masę do dużej miski. Odrywając ją po kawałku formuj w dłoniach zgrabne kulki i odkładaj na talerz.
- Wstaw kulki do lodówki – na ok. godzinę albo na dłużej (nawet na całą noc).
- Przygotuj złoty puder z pyłku pszczelego. W tym celu w robocie kuchennym zmiksuj pyłek pszczeli. Ja miksuję 200 g pyłku przez ok. 3-4 minuty. Przesypuję zmiksowany pyłek na duże sitko o drobnych oczkach i przesiewam do miski. Puder służy mi m.in. jako posypka do trufli, a to, co zostało na sicie przesypuję do słoika i dodaję do jogurtu, owsianki, twarogu etc. Pyłek pszczeli to kopalnia bezcennych witamin i minerałów, a dodatkowo jest bardzo smaczny.
- Po wyjęciu z lodówki obtocz kulki w złotym pudrze lub innych ulubionych posypkach.
- Kulki w przekroju.
- Kulki mocy możesz przechowywać w lodówce do 7 dni. Możesz je również zamrozić.
Sprawdź też przepis na inne power balls.
Smacznego!
Wypróbowałam. Pomysł na złoty puder rewelacyjny, ale trzeba mieć dobry blender. Kuleczki pyłku pszczelego są naprawdę twarde. Warto jednak, bo kompozycja smaków wymiata:) Kwasek i słodycz w jednym, pyszności