Lasagne z cukinii i komosy ryżowej.

Prosta zapiekanka (lasagne), w której płaty makaronu zastąpiłem cukinią, a farsz przygotowałem z quinoa, tartych warzyw i pieczarek, dzięki czemu całość – nawet dopełniona serową pierzynką z mimolette – pozostaje przyjemnie lekka. 

Uwagi:

  • Jeżeli chcesz zweganizować zapiekankę, zastąp mimolette wegańskim serem lub tofu,
  • Używam dwóch rodzajów cebuli, by wzbogacić smak, ale nie jest to niezbędne,
  • Jeżeli chcesz dodatkowo podkręcić smak, cebulę podduś z kilkoma filecikami anchois,
  • Cukinię kroję w dość grube plastry (ok. 3-4 mm), dzięki czemu nawet po 45 minutach w piekarniku pozostaje lekko al dente, czyli taka, jaką lubimy najbardziej. Jeżeli wolisz, możesz pokroić ją w cieńsze plastry; możesz również przygotować lasagne z większą ilością warstw.

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej – SKŁADNIKI:

  • 4-5 cukinii (w zależności od wielkości)
  • 2 średnie marchewki
  • pół selera
  • 1-2 pietruszki
  • 500 g pieczarek
  • czerwona cebula
  • duża szalotka 
  • puszka pomidorów 
  • 100 g komosy ryżowej
  • garść listków bazylii
  • 200 g Mimolette lub innego sera nadającego się do zapiekania
  • łyżeczka łagodnego pimentonu
  • pół łyżeczki ostrego pimentonu
  • po pół łyżeczki pieprzu i nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej – PRZEPIS:

  1. Ugotuj komosę w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 12 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć). Gotową quinoa przełóż do dużej miski.
  2. Posiekaj cebulę i szalotkę, po czym podduś je w głębokiej natłuszczonej patelni.
  3. W tym czasie, używając jednej z tarcz szatkujących do robota kuchennego Magimix, zetrzyj dość drobno marchewki, pietruszki i seler.
  4. Gotową cebulę przełóż do drugiej miski, a na patelni podsmaż starte warzywa, aż zmiękną. Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je do miski z cebulą.
  5. Przy użyciu tarczy szatkującej do Magimixa zetrzyj dość drobno pieczarki, po czym podsmaż je na patelni. Jeżeli grzyby puszczą wodę, pozwól jej całkiem odparować. 
  6. Gdy pieczarki będą gotowe, dodaj do nich warzywa z miski, a następnie pomidory z puszki i wszystkie przyprawy. Gotuj całość, co pewien czas mieszając, przez ok. 15-20 minut, aż płyn odparuje, a masa zgęstnieje.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  8. Na tarczy szatkującej do Magimixa zetrzyj drobno mimolette.
  9. Używając mandoliny (krajalnicy) pokrój cukinię wzdłuż na plastry. Odetnij cieńsze końce cukinii (możesz wykorzystać je w innym daniu, np. jako składnik omletu) i pokrój jej grubsze części, dobierając ich długość tak, by łatwo wyłożyć nimi naczynie do zapiekania.
  10. Gotowe warzywa z patelni przełóż do miski z komosą i dokładnie wymieszaj.
  11. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą i ułóż na dnie plastry cukinii. Na nich rozprowadź warstwę nadzienia i rozsyp połowę listków bazylii. Ułóż kolejną warstwę cukinii, nadzienia i listków bazylii, a niej następną – już tylko z cukinii. Wierzch posyp startym mimolette (lub innym serem).
  12. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Lekko przestudź i podawaj.

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej

Lasagne z cukinii i komosy ryżowej