Lasagne z cukinii i komosy ryżowej.
Prosta zapiekanka (lasagne), w której płaty makaronu zastąpiłem cukinią, a farsz przygotowałem z quinoa, tartych warzyw i pieczarek, dzięki czemu całość – nawet dopełniona serową pierzynką z mimolette – pozostaje przyjemnie lekka.
Uwagi:
- Jeżeli chcesz zweganizować zapiekankę, zastąp mimolette wegańskim serem lub tofu,
- Używam dwóch rodzajów cebuli, by wzbogacić smak, ale nie jest to niezbędne,
- Jeżeli chcesz dodatkowo podkręcić smak, cebulę podduś z kilkoma filecikami anchois,
- Cukinię kroję w dość grube plastry (ok. 3-4 mm), dzięki czemu nawet po 45 minutach w piekarniku pozostaje lekko al dente, czyli taka, jaką lubimy najbardziej. Jeżeli wolisz, możesz pokroić ją w cieńsze plastry; możesz również przygotować lasagne z większą ilością warstw.
Lasagne z cukinii i komosy ryżowej – SKŁADNIKI:
- 4-5 cukinii (w zależności od wielkości)
- 2 średnie marchewki
- pół selera
- 1-2 pietruszki
- 500 g pieczarek
- czerwona cebula
- duża szalotka
- puszka pomidorów
- 100 g komosy ryżowej
- garść listków bazylii
- 200 g Mimolette lub innego sera nadającego się do zapiekania
- łyżeczka łagodnego pimentonu
- pół łyżeczki ostrego pimentonu
- po pół łyżeczki pieprzu i nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Lasagne z cukinii i komosy ryżowej – PRZEPIS:
- Ugotuj komosę w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 12 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć). Gotową quinoa przełóż do dużej miski.
- Posiekaj cebulę i szalotkę, po czym podduś je w głębokiej natłuszczonej patelni.
- W tym czasie, używając jednej z tarcz szatkujących do robota kuchennego Magimix, zetrzyj dość drobno marchewki, pietruszki i seler.
- Gotową cebulę przełóż do drugiej miski, a na patelni podsmaż starte warzywa, aż zmiękną. Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je do miski z cebulą.
- Przy użyciu tarczy szatkującej do Magimixa zetrzyj dość drobno pieczarki, po czym podsmaż je na patelni. Jeżeli grzyby puszczą wodę, pozwól jej całkiem odparować.
- Gdy pieczarki będą gotowe, dodaj do nich warzywa z miski, a następnie pomidory z puszki i wszystkie przyprawy. Gotuj całość, co pewien czas mieszając, przez ok. 15-20 minut, aż płyn odparuje, a masa zgęstnieje.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Na tarczy szatkującej do Magimixa zetrzyj drobno mimolette.
- Używając mandoliny (krajalnicy) pokrój cukinię wzdłuż na plastry. Odetnij cieńsze końce cukinii (możesz wykorzystać je w innym daniu, np. jako składnik omletu) i pokrój jej grubsze części, dobierając ich długość tak, by łatwo wyłożyć nimi naczynie do zapiekania.
- Gotowe warzywa z patelni przełóż do miski z komosą i dokładnie wymieszaj.
- Naczynie do zapiekania natłuść oliwą i ułóż na dnie plastry cukinii. Na nich rozprowadź warstwę nadzienia i rozsyp połowę listków bazylii. Ułóż kolejną warstwę cukinii, nadzienia i listków bazylii, a niej następną – już tylko z cukinii. Wierzch posyp startym mimolette (lub innym serem).
- Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Lekko przestudź i podawaj.