Kapusta wigilijna z piekarnika.
Kapusta wigilijna nie musi być ani kiszona, ani z grzybami. Mam na nią całkiem inny pomysł. Kroję kapustę w plastry, podpiekam w piekarniku (powinna być lekko zrumieniona i pozostać al dente), po czym podaję z orzechami, oliwą i balsamico. Tak przyrządzona kapusta – również postna, czyli roślinna – jest pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu, więc jeżeli chcesz odpocząć od tradycji, ten przepis to właściwy kierunek.
Uwagi:
- Upieczoną kapustę obficie skrop oliwą,
- Doskonałe „zimowe” dodatki do kapusty to orzechy i balsamico. Szczególnie dobrze sprawdzą się orzechy pekan, które w razie potrzeby możesz zastąpić włoskimi lub laskowymi. Z kolei gęsty, słodkawy, starzony balsamico uszlachetnia każde danie, a połączeniu pieczonej kapusty z chrupkimi orzechami nadaje jeszcze więcej świątecznych nut.
Kapusta wigilijna – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- pół główki kapusty włoskiej
- 2 garście orzechów pekan
- trochę płatków chilli
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- kwiat soli
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- aceto balsamico tradizionale
Kapusta wigilijna – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Usuń kilka zewnętrznych liści kapusty. Główkę kapusty pokrój w dość cienkie plastry pozostawiając kłąb, który utrzyma razem liście.
- Plastry kapusty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kapustę skrop oliwą.
- Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut i piecz, aż kapusta zacznie się ładnie rumienić.
- Upieczoną kapustę przełóż na talerze, posyp posiekanymi orzechami i porządnie skrop oliwą. Dodaj płatki chilli, czerwony pieprz rozkruszony w dłoniach oraz sól. Całość skrop octem balsamicznym.
Genialnie to wygląda!