• 150 g bezglutenowego makaronu (tu: rurki ryżowe)
  • kilka (6-8) dużych liści jarmużu
  • 25 g suszonych podgrzybków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki gęstej śmietany dobrej jakości
  • mały pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Makaron z jarmużem i suszonymi grzybami.

To prosty przepis z kilku składników. Mam spory zapas suszonych grzybów z najlepszego źródła (czyli zbieranych przez moich rodziców), a tego typu potrawy pozwalają im – grzybom – wybić się na pierwszy plan.

Użyłem tu ryżowego bezglutenowego makaronu, ale możesz oczywiście zastąpić go innym, np. z pszenicy durum.

Całość uzupełnia jarmuż. Doskonale sprężysty i intensywnie zielony, dzięki czemu jest ozdobą każdego dania.
I tyle. Bez zbędnej filozofii.

Sprawdź też inne przepisy na MAKARONY

Makaron z jarmuzem L_02

Makaron z jarmuzem L_09

PRZEPIS:

  1. Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw na 2 godziny lub dłużej (może być nawet cała noc).
  2. W głębokiej patelni podsmaż posiekane: cebulę, czosnek i chilli, aż zaczną mięknąć, a następnie dodaj grzyby, pokrojone – w razie potrzeby – na mniejsze kawałki. Grzyby nie muszą być dokładnie odciśnięte z wody, płyn na patelni nie będzie przeszkadzać.
  3. Smaż wszystko przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Usuń łodygi z opłukanych liści jarmużu i porwij listki na mniejsze kawałki. Wrzuć jarmuż na patelnię, po czym dodaj porządną szczyptę soli i wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość przez ok. 2-3 minuty.
  5. Dodaj na patelnię śmietanę i – w razie potrzeby – kilka łyżek wody z gotującego się makaronu. Po chwili uzyskasz gładki sos. Sosu nie musi być zbyt dużo, nie chodzi o to, by składniki ‚taplały się’ w nim. Dopraw sos pieprzem.
  6. W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie (gotuj ok. minutę krócej niż czas podany na opakowaniu). Przełóż makaron na patelnię (możesz to zrobić łyżką cedzakową albo odcedzić makaron na durszlaku i przerzucić na patelnię). Zamieszaj i chwilę podduś całość.
  7. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw dodatkowo w razie potrzeby.

Makaron z jarmuzem L_10

Makaron z jarmuzem L_07

Makaron z jarmuzem L_03