- 150 g bezglutenowego makaronu (tu: rurki ryżowe)
- kilka (6-8) dużych liści jarmużu
- 25 g suszonych podgrzybków
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki gęstej śmietany dobrej jakości
- mały pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Makaron z jarmużem i suszonymi grzybami.
To prosty przepis z kilku składników. Mam spory zapas suszonych grzybów z najlepszego źródła (czyli zbieranych przez moich rodziców), a tego typu potrawy pozwalają im – grzybom – wybić się na pierwszy plan.
Użyłem tu ryżowego bezglutenowego makaronu, ale możesz oczywiście zastąpić go innym, np. z pszenicy durum.
Całość uzupełnia jarmuż. Doskonale sprężysty i intensywnie zielony, dzięki czemu jest ozdobą każdego dania.
I tyle. Bez zbędnej filozofii.
Sprawdź też inne przepisy na MAKARONY
PRZEPIS:
- Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw na 2 godziny lub dłużej (może być nawet cała noc).
- W głębokiej patelni podsmaż posiekane: cebulę, czosnek i chilli, aż zaczną mięknąć, a następnie dodaj grzyby, pokrojone – w razie potrzeby – na mniejsze kawałki. Grzyby nie muszą być dokładnie odciśnięte z wody, płyn na patelni nie będzie przeszkadzać.
- Smaż wszystko przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Usuń łodygi z opłukanych liści jarmużu i porwij listki na mniejsze kawałki. Wrzuć jarmuż na patelnię, po czym dodaj porządną szczyptę soli i wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość przez ok. 2-3 minuty.
- Dodaj na patelnię śmietanę i – w razie potrzeby – kilka łyżek wody z gotującego się makaronu. Po chwili uzyskasz gładki sos. Sosu nie musi być zbyt dużo, nie chodzi o to, by składniki ‚taplały się’ w nim. Dopraw sos pieprzem.
- W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie (gotuj ok. minutę krócej niż czas podany na opakowaniu). Przełóż makaron na patelnię (możesz to zrobić łyżką cedzakową albo odcedzić makaron na durszlaku i przerzucić na patelnię). Zamieszaj i chwilę podduś całość.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw dodatkowo w razie potrzeby.
Dzień dobry, czym można zastąpić jarmuż? Czy może być świeży szpinak albo na przykład cukinia we wstążkach?
Tak
Zawsze mnie dziwią takie pytania pod przepisami.
Po co zastępować czymś jarmuż? To już nie będzie „Makaron z jarmużem i suszonymi grzybami”. Jak nie mam jarmużu, to ugotuję tą potrawę wtedy, kiedy będę go miała (lub nie ugotuję ;) )
Zawsze mnie dziwią takie pytania pod przepisami.
Po co zastępować czymś jarmuż? To już nie będzie „Makaron z jarmużem i suszonymi grzybami”. Jak nie mam jarmużu, to ugotuję potrawę wtedy, kiedy będę go miała (lub nie ugotuję ;) )
No cóż;-)
Jest w planie na walentynki:)
Co za zbieg okoliczności! Właśnie zastanawiałam się, co tu sobie szybko ugotować po pracy i mam – makaron z jarmużem! Dzięki za inspirację :D
Tego mi trzeba w te szare monochromatyczne dni. ZIELENI!!!:)
Zrobiłem, smakowało. Dzięki:)
Kocham jarmuż, za kolor chyba nawet bardziej niż za smak, jak żadne inne warzywo upiększa dania i działa na mnie jak zastrzyk optymizmu