- ok. 150 g krótkiego makaronu (tu: limonkowy)
- ok. 300 g zielonych szparagów
- pół szklanki mleka (tu: bez laktozy)
- 3-4 łyżki dobrej musztardy (np. francuskiej)
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól
- garść świeżych listków mięty
- 1/2 cytryny
- parmezan
- oliwa extra vergine
Lekki i pyszny wiosenny makaron z zielonymi szparagami. Wystarczy dosłownie kwadrans!
To świetna propozycja na szybkie danie ze szparagami. Sos przygotowany jest jedynie na bazie mleka (w razie potrzeby użyj bezlaktozowego) i musztardy, śmietana nie jest tu do niczego potrzebna. Sok z cytryny nadaje całości odświeżającego smaku, który bardzo lubię w podobnych daniach.
Szparagi i makaron możesz połączyć również na kilka innych sposobów, np. tak:
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Od czasu podanego na opakowaniu odejmij minutę lub dwie, ponieważ makaron dojdzie w sosie.
2. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania makaronu do garnka wrzuć pokrojone na kawałki szparagi (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki).
3. W tym czasie wymieszaj w misce musztardę, mleko, pieprz, posiekaną miętę i czosnek dokładnie rozgnieciony płaską stroną noża (gdy dodasz trochę soli, czosnek rozetrze się łatwiej).
4. Odcedź makaron ze szparagami.
5. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i dodaj makaron ze szparagami oraz wlej sos z miski.
6. Gotuj, mieszając, przez 1-2 minuty, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wlej sok z połowy cytryny i dodaj świeżo starty parmezan (ilość według uznania). Zamieszaj i podawaj.
Smacznego!
Niby takie proste, parę składników, a tworzymy idealnie uzupełniające się danie! :)
Dokładnie. I o to chodzi! :-)
Czytasz mi w głowie? ;) Przed chwilą myślałam: „wracam z majówki i szukam szparagów, tylko co z nich zrobić..”. Dziękuję za przepis! Niesamowicie prosty, a efekt pewnie powali :)
No i powaliło! Pierwszy raz jadłam szparagi, surowe smakują jak groszek prosto z krzaka :) Z tego przepisu wyszły przepyszne!
Dokładnie, świeże naprawdę dobrej jakości szparagi można jeść na surowo, smakują jak groszek cukrowy :-) Super, ze smakowało! :-)
A i jeszcze mała uwaga, makaron ze szparagami i pomidorkami ma odnośnik do tego przepisu ;)
Dzięki za czujność, poprawione.
Zrobiłam :))
Genialne!!!! Wszyscy wylizali talerze!!! Dzięki za fajny przepis!
Super! :-)
Świetny przepis na makaron, robiłam w ten weekend. Sos wychodzi przepyszny, polecam wszystkim do wypróbowania
Hej, a podane składniki to na ile porcji, planuję zrobić dla rodziny i nie wiem ile wszystkiego
potrzebuję.
To porcja dla dwóch osób, a informacja na ten temat znajduje się w prawym górnym rogu strony, pozdrawiam
Pychota. Musiałam zamienić świeżą miętę na suszoną, ale i tak jest super. Pierwszy raz wcinałam szparagi i jestem absolutnie zakochana^^ Czas wykorzystać resztę szparagowych przepisów :D
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało i zapraszam po więcej :-)
Dzis robiłam :D normalnie rewelacja, pychota taka, że hoho :D tylko, że nie miałam akurat mięty więc dodałam trochę bazylii i posypałam jeszcze trochę sezamem po wierzchu :D
Super:-)
Niestety nie mam mięty, czym można ją zastąpić ?
Na przykład bazylią lub kolendrą (jeśli lubisz), pozdrawiam
Tym razem, zamiast zwykłego mleka, użyłem mleko kokosowe. Danie ma nieco inny smak, ale równie ciekawy. Polecam!
Fajny pomysł:-)