• 400 g malin
  • 60 g gorzkiego kakao (tu: Surovital)
  • 80 g mąki słonecznikowej
  • 4 kopiaste łyżki miodu (gęstego, z dobrej pasieki)
  • 2 łyżeczki organicznego nierafinowanego oleju kokosowego (tu: Kokonati)

Lekki krem czekoladowy z malinami, bez dodatku cukru.

Malinowa nutella? Malinella? Jak zwał, tak zwał, ale jedno jest pewne: najważniejsze w tym przepisie są nie orzechy, a maliny.

To letnia wersja kremu czekoladowego, ze sporym udziałem tych pysznych sezonowych owoców.

Delikatne maliny doskonale łączą się z kakao i pozostałymi dodatkami, tworząc lekki – w porównaniu z klasycznymi przepisami na nutellę – krem czekoladowy, który świetnie nadaje się do naleśników, placków, kanapek, deserów, etc.

Malinella nutella L_07

Jeśli chodzi o słodycz malinelli, przyjąłem, że wystarczy jedna duża łyżka miodu na 100 g malin. Wszystko zależy jednak od upodobań smakowych, zamiłowania do słodyczy, a także samych malin, które mogą być mniej lub bardziej słodkie. Zanim uznasz, że krem jest gotowy, spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu. Ewentualnie, możesz również zastąpić gorzkie kakao dobrą czekoladą w proszku (pitną), która najczęściej ma w składzie cukier.

Bezglutenowa mąka słonecznikowa spełnia tu rolę zagęstnika. Jest słodkawa, dlatego znakomicie komponuje się z resztą składników.

Nie zastępuj nierafinowanego oleju kokosowego masłem, ani tym bardziej oliwą. Jeśli użyjesz masła, krem przechowywany w lodówce straci kremowy charakter (będzie zbyt twardy, by tuż po wyjęciu z lodówki można było smarować nim cokolwiek); oliwa z kolei może sprawić, że krem stanie się zbyt płynny.

Malinella przygotowana z podanej ilości składników (czyli zawartość wszystkich naczynek widocznych na zdjęciu poniżej) liczy sobie ok. 1200 kcal. Dla porównania, 100 g zwykłej nutelli ze sklepu zawiera ok. 600 kcal.

Malinella nutella L_01

PRZEPIS:

1. Mąkę słonecznikową i kakao wymieszaj w misce.

2. Maliny umieść w mikserze i miksuj na średnich obrotach do momentu, aż owoce przybiorą postać czegoś na kształt konfitury (nastąpi to dość szybko).

3. Dodaj do miksera kakao, mąkę słonecznikową, miód i olej kokosowy i miksuj do pełnego połączenia składników (można to zrobić również ręcznie – dokładnie wymieszać w misce łyżką).

4. Spróbuj i jeśli uznasz, że masa jest wystarczająco słodka, przełóż ją do naczynek.

5. Przechowuj w lodówce w otwartych naczynkach (bez pokrywek).

Krem przechowywany w lodówce zachowuje idealnie kremową konsystencję i nadaje się do spożycia tuż po wyjęciu z chłodziarki. Nie twardnieje ani nie zbryla się. W wysokich temperaturach także nie zmienia konsystencji, nie upłynnia się, etc. (sprawdzone empirycznie).

Smacznego!

Malinella nutella L_09

Malinella nutella L_08

Sprawdź też:

TRZY INNE PRZEPISY NA DOSKONAŁĄ DOMOWĄ NUTELLĘCZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z NUTELLĄ I PORZECZKAMI