Modica Caruba z Sycylii – organiczna czekolada z karobem.
Modica Carruba to jeszcze jedna – po czekoladach z chilli oraz z nasionami konopi – tabliczka z sycylijskiej Starożytnej Cukierni. Więcej o manufakturze Antica Dolceria i miasteczku Modica przeczytasz TUTAJ.
Czekolady Modica są jedyne w swoim rodzaju – za sprawą metody wytwarzania, używanych składników, proponowanych smaków. Odwiedzić wyspę i nie spróbować chociaż jednej tabliczki z logo Modica Dolceria Antica Rizza (Antyczna Cukiernia Modica) to może nie zbrodnia, ale na pewno przejaw totalnej czekoladowej ignorancji.
Dzięki wyjątkowej, praktykowanej do dziś manufakturowej metodzie produkcji sycylijskich czekolad, które nie są konszowane, a ziarno kakao rozciera się tylko na zimno przy pomocy kamiennych żaren, struktura czekolady jest mocno ziarnista, z wyraźnie wyczuwalnymi kryształkami cukru. Taka technika stanowi bezpośrednie nawiązanie do metody stosowanej przez Azteków i Majów kilka tysięcy lat temu.
Craftowy charakter produktów Modica widoczny jest już na pierwszy rzut oka, wystarczy otworzyć opakowanie:
Czekolada sprawia wrażenie chropowatej. Ma ziemistą, grudkowatą konsystencję, która nie ma nic wspólnego z gładkimi i jedwabistymi długo konszowanymi tabliczkami. Ponoć przy zakupach tabliczek Modica online zdarza się, że mniej świadomi konsumenci reklamują towar stwierdzając, że czekolada jest stara i zepsuta ;-) Otóż, nie jest, ma wyglądać właśnie tak :-)
Modica słynie nie tylko ze starożytnej metody wytwarzania, ale też z wysokiej jakości używanych składników i czystych składów swoich tabliczek. Stosuje wyłącznie surowce organicznego pochodzenia, które zawsze stanowią 100% składu produktu. Włosi nie kombinują ani nie chodzą na skróty. Ich czekolady to tylko ziarno kakao Trinitario (z Dominikany), cukier i przyprawy albo orzechy / owoce; żadnych emulgatorów, konserwantów i barwników, żadnego mleka czy dodanych tłuszczów (innych niż z kakaowca), tak często obecnych w wielu tańszych, szczególnie wytwarzanych na masową skalę produktach. Dzięki temu Modica jest też przy okazji wegańska i bezglutenowa.
Niestety, bywa, że metoda wyrabiania i jakość składników to jednak za mało. Czekolada z karobem smakuje o tyle średnio, że jest po prostu za słodka. Kakao stanowiące tu tylko 50% składu, do tego cukier i jeszcze karob (!) daje rezultat, który na dłuższą metę rozczarowuje. Tym mocniej, im więcej różnych czekolad Modica próbowało się wcześniej. Po co było tak słodzić? Szkoda, że wersja z karobem nie przybrała formy bardziej gorzkiej tabliczki (np. 80-90%), wówczas na pewno byłoby ciekawiej, a tak… jest po prostu (za) słodko i nic poza tym.
Produkt organiczny, wegański, bezglutenowy
Opakowanie: zadrukowana folia i kartonowe pudełko
Skład: kakao (Trinitario, Dominikana, min. 50%), masło kakaowe, cukier, karob (8%). Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych, pistacji, migdałów.
Waga: 100 g –> 4 duże kostki
Producent: Modica Antica Dolceria Rizza, Italia
Cena: ok. 4-5 EUR
Gdzie kupić: Sycylia i reszta Włoch, Malta, Amazon
LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów FiKa!
Przywiozłam sobie kilka sztuk dwa lata temu z Modici – byłam w lutym, więc nie było ryzyka, że czekoladki mi się rozpuszczą. Bardzo fajne, chociaż kiedy je kupiłam, a później otworzyłam pierwszą, nie wiedziałam, co to konszowanie, w ogóle wiedziałam znacznie mniej o czekoladzie niż dziś i też w pierwszej chwili pomyślałam, że chyba jakaś przeterminowana, bo wyglądała – moim zdaniem – dziwnie. Dziś wiem już w czym rzecz i potrafię docenić. Podróże kształcą :P
To fakt :D