- kilka ziemniaków
- trochę rukoli, endywii i radicchio
- garść listków świeżej bazylii
- ok. 150-200 g malinowych pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
- parmezan
- oliwa extra vergine
- posiekany rozmaryn
- kminek
- suszona mięta
- glassa balsamiczna
- sos tabasco
- 1/2 cytryny
Pyszna i sycąca sałatka z grillowanymi ziemniakami. Ziemniaki można ugrillować lub upiec w piekarniku, a zaproponowane tu sałaty, których gorzki smak dobrze pasuje do ziemniaków i słodko-pikantnego dressingu, zastąpić innymi, samodzielnie skomponowanymi.
1. Obrane ziemniaki pokrójcie w plastry i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Ziemniaki powinny pozostać dość twarde.
2. W tym czasie do miski wlejcie trochę oliwy extra vergine i dodajcie nieco drobno posiekanego rozmarynu, kminku i suszonej mięty.
3. W drugiej misce wymieszajcie zieleninę (rukola, endywia, radicchio) z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, bazylią i oliwą extra vergine.
4. Po 10 minutach gotowania, odcedźcie ziemniaki, przesypcie je do miski z oliwą i przyprawami, i dokładnie wymieszajcie tak, by porządnie pokryły się marynatą.
5. Rozłóżcie plastry ziemniaków na gorącej patelni grillowej i smażcie z dwóch stron, aż zaczną się rumienić. Jeśli ziemniaków jest zbyt dużo, grillujcie je partiami.
6. W tym czasie przygotujcie sos, mieszając oliwę, glassę balsamiczną, trochę soku z cytryny i tabasco. Sos powinien być słodko-pikantny i raczej gęsty.
7. Na talerzach rozłóżcie porcje zieleniny z pomidorkami, dodajcie kilka plastrów ugrillowanych ziemniaków, posypcie wszystko zielonym pieprzem i przy pomocy łyżeczki polejcie całość dressingiem z tabasco.
8. Na wierzch każdej porcji zetrzyjcie trochę parmezanu.
Smacznego!
Bardzo lubię sałatki z ziemniakami. Ostatnio robiłam taka z marynowaną cebulką i pomidorkami suszonymi. Pycha!
Wygląda niesamowicie smacznie! Muszę zrobić, tym bardziej, że jedyna sałatka z ziemniakami jaką dotychczas jadłam to tradycyjna „jarzynowa”;)
Pycha
Pomysłowy sposób na ziemniaki, lubię to
Mniam, pycha! Sałatki z ziemniakami są najlepsze!
Chętnie zjadłbym porcję, albo nawet dwie;)