- 8 jajek z wolnego wybiegu (zerówki)
- 1 filet z dorsza (bez skóry i ości)
- 1 czerwona papryka
- 2 małe pomidory (miąższ, bez pestek i skóry)
- trochę świeżego koperku
- łyżeczka harissy
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
Omlet z dorszem i harissą.
Bardzo lubię dodawać ryby do omletów, tym bardziej, że można w ten sposób potraktować właściwie dowolny gatunek ryby, czy to surowej czy wędzonej. Do tego wystarczy dorzucić jeszcze tylko 1-2 uzupełniające składniki i świetny omlet gotowy.
W tym przypadku papryka dodaje słodyczy, która neutralizuje pikantną harissę. Pomidory zapewniają z kolei świeżość i przyjemną soczystość dania.
Omlet usmażyłem na dużej patelni (32 cm średnicy) o grubym dnie. Takie patelnie sprawdzają się najlepiej w przypadku omletów smażonych pod przykryciem – tylko z jednej strony. Nie podnoś co chwila pokrywki, by sprawdzić stan omletu – omlet i patelnia nie powinny tracić ciepła. Pozwól mu smażyć się spokojnie przez kilka minut.
Jeżeli dysponujesz mniejszą patelnią, zmniejsz ilość składników.
Sprawdź też inne przepisy na OMLETY
PRZEPIS:
- W misce roztrzep jajka, dodaj pieprz, sól i harissę. Dokładnie wymieszaj, rozcierając ewentualne grudki harissy. Dodaj posiekany koperek.
- Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj paprykę, pokrojoną na kawałki rybę (ZOBACZ) i pokrojony miąższ z pomidorów.
- Rozprowadź składniki na patelni i ostrożnie wlej na nie masę jajeczną. W razie potrzeby łyżką poprzesuwaj poszczególne składniki, by równomiernie się rozłożyły. Przykryj patelnię pokrywą i smaż, aż omlet od góry ładnie się zetnie.
Harissa do jajek! Świetny pomysł!!!