• 2 pęczki młodego pasternaku
  • 200 g makaronu ryżowego (tagliatelle lub pappardelle)
  • pęczek kolendry
  • sos sojowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • pieprz
  • olej do smażenia

Pasternak z makaronem i kolendrą, czyli bardzo proste danie w azjatyckim stylu.

Pasternak to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw korzeniowych (choć właściwie lubię wszystkie w niemal jednakowym stopniu).

Jest bardzo smaczny, ma fajną orzechową nutę, a do tego jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Szkoda, że jednocześnie (wciąż!) jest dość trudno dostępny. To naprawdę świetne warzywo, a w Polsce używane jest przede wszystkim jako pasza dla zwierząt… Chyba najwyższy czas odkryć pasternak na nowo, ponieważ bez dwóch zdań na to zasługuje.

Poniższa propozycja to proste i szybkie danie z makaronem i solidną porcją kolendry, w lekko orientalnym stylu. Użyłem bezglutenowego ryżowego makaronu (długiego i szerokiego), który smakuje naprawdę znakomicie. Możesz użyć oczywiście dowolnego innego makaronu, także z pszenicy durum, jeśli nie przejmujesz się bezglutenem.

Makaron pasternak L_08

Makaron pasternak L_07

PRZEPIS:

  1. Pasternak dokładnie wyszoruj i pokrój na 2-4 podłużne części (w zależności od wielkości).
  2. Pasternak blanszuj na parze (ok. 4-5 minut).
  3. Ugotuj makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź, ale zachowaj trochę wody z gotowania.
  4. Odcedź pasternak i przełóż do głębokiej patelni, w której wcześniej rozgrzej trochę oleju.
  5. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku i smaż pasternak przez kilka minut pod przykryciem – co jakiś czas mieszając – aż zacznie się rumienić.
  6. Dodaj kurkumę, porządny chlust sosu sojowego, pieprz i w razie potrzeby trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Duś przez chwilę, a następnie dodaj makaron. Dokładnie wymieszaj; w razie potrzeby dodaj więcej przypraw, sosu sojowego lub wody.
  7. Gotową potrawę zdejmij z patelni. Dodaj sezam i grubo posiekaną kolendrę. Wymieszaj!

Smacznego!

Makaron pasternak L_05

Makaron pasternak L_02