Pieczone warzywa z serem Langres.

Są ludzie, którym pieczone warzywa nie znudzą się chyba nigdy. Na przykład my. Zimą to najprostszy sposób na fajny, szybki i łatwy roślinny posiłek, bogaty w kolory, faktury i smaki.

Pieczone warzywa z serem to urzekająco prosty patent na danie z warzyw łatwo dostępnych zimową porą oraz krótko zapiekanego sera Langres. Langres (Champagne) jest miękkim serem z termizowanego mleka krowiego, z płukaną skórką. Ma wyrazisty aromat i lekko pikantny smak.

Podany w przepisie czas pieczenia jest orientacyjny, ponieważ zależy on przede wszystkim od wielkości kawałków warzyw. Kroję warzywa w niezbyt duże kawałki i unikam szatkowania w regularne kostki – warzywa pokrojone pod różnymi kątami wyglądają po prostu lepiej. Jeżeli chodzi o mrożony groszek – warto mrozić go samodzielnie latem (podobnie, jak bób), ale w braku własnych domowych mrożonek dobrze sprawdzi się również mrożony groszek sklepowy (w jednym z marketów można kupić mrożony groszek certyfikowany jako organiczny – jest bardzo smaczny i ładnie wygląda). Awokado nie jest tu konieczne, ale wprowadza dodatkową fakturę, więcej zieleni i świeżości.

Pieczone warzywa z serem Langres

Pieczone warzywa z serem Langres

Pieczone warzywa z serem Langres

Pieczone warzywa z serem Langres

Pieczone warzywa z serem Langres – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • czerwona cebula
  • 2 małe bataty
  • średnia cukinia
  • 2 małe buraki
  • 200 g zielonego groszku (o tej porze roku – mrożonego)
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • dojrzałe awokado
  • ser Langres (=200 g) lub inny kremowy, który ładnie się zapieka (np. średni camembert)
  • po 1 łyżeczce pieprzu, nasion fenkułu (kopru włoskiego) i nasion kolendry, roztartych w moździerzu
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu
  • papryczka piri-piri
  • sól (różowa himalajska), roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Pieczone warzywa z serem Langres – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Marchewki, pietruszki, bataty i buraki obierz ze skórki i pokrój (pod różnymi kątami) w nieduże kawałki. Buraki, jako najtwardsze, pokrój na kawałki mniejszej wielkości niż pozostałe warzywa. Obraną ze skórki cebulę pokrój na ćwiartki.
  3. Warzywa przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj sól i rozgniecione w moździerzu przyprawy. Wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
  4. Mrożony groszek (bez rozmrażania) przelej gorącą wodą i odstaw.
  5. Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj pokrojoną na kawałki cukinię i zielony groszek, wymieszaj i wstaw na kolejne 15-20 minut.
  6. Wyjmij ponownie naczynie z piekarnika, oprósz warzywa większością drobno posiekanej natki pietruszki, dodaj ser (w całości) i wstaw do piekarnika na 5 minut.
  7. Do gotowych warzyw dodaj pokrojone w ćwiartki awokado. Całość skrop oliwą, posyp pozostałą natką pietruszki i podawaj.

Pieczone warzywa z serem Langres

Pieczone warzywa z serem Langres