- 320 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
- ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- garść bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii albo 2 laski wanilii
- 6 goździków utartych w moździerzu
- 6 ziarenek kardamonu utartych w moździerzu
- 1-2 pomarańcze (5-6 plastrów)
- garść suszonych wiśni i alkohol do ich namoczenia
Placek daktylowy z pomarańczami – pyszne ciasto bez mąki, cukru, jajek i masła.
To prosty placek z daktyli i kokosa, z nadzieniem ze słodkiej sycylijskiej pomarańczy i kwaskowatych suszonych wiśni.
W wersji dla dorosłych warto namoczyć wiśnie w mocnym alkoholu, np. w whisky. Jeśli wolisz, alkohol możesz zastąpić wodą albo świeżo wyciśniętym sokiem z dowolnych owoców, np. z jabłek lub pomarańczy.
Placek składa się wyłącznie z bakalii, dzięki czemu jest wegański i bezglutenowy. Zamiast mąki używam mielonych orzechów włoskich i wiórków kokosowych. W razie potrzeby wiórki możesz zastąpić mąką kokosową, a mielone orzechy włoskie – innymi sproszkowanymi orzechami lub migdałami.
Ciasto ma fantastyczny korzenno-pomarańczowy aromat, a podczas pieczenia pachnie jak… szarlotka (!). Podane proporcje wystarczą na 6-8 średnich porcji albo 4 duże (po ćwiartce na osobę).
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Suszone wiśnie przełóż do miseczki i zalej whisky tak, by alkohol całkowicie przykrył owoce. Odstaw.
- Daktyle wypestkuj i wrzuć do miski.
- Dodaj mielone orzechy, wiórki kokosowe i połowę przypraw. Zagnieć ciasto. Daktyle powinny całkowicie wchłonąć pozostałe składniki. Wyrobione ciasto powinno wyglądać podobnie jak TUTAJ.
- Tortownicę (u mnie: o średnicy 22 cm) wyłóż folią spożywczą, rozpłaszcz na niej masę daktylową tak, by wypełniła całą powierzchnię, wyrównaj, ugnieć i wstaw do lodówki na ok. 30-45 minut.
- Pomarańcze obierz ze skórki, usuń białą błonę i pokrój owoce w plastry.
- Garść płatków owsianych wsyp do miseczki i wymieszaj z pozostałymi przyprawami.
- Wyjmij folię z ciastem z tortownicy i ułóż na blacie. Na placku rozsyp płatki owsiane (przestrzeń najbliżej krawędzi – ok. 2 cm – pozostaw pustą). Na płatkach ułóż plastry pomarańczy, po czym zawiń ciasto ku górze, tworząc coś na kształt benzenu;-) – ZOBACZ.
- Krawędzie placka obsyp płatkami owsianymi.
- Ułóż placek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut. Piecz, aż ładnie zrumieni się na krawędziach.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw do pełnego ostygnięcia.
- Przed podaniem wyłóż na środek namoczone wcześniej suszone wiśnie i polej pozostałą whisky (albo sokiem).
Ale fajne! Nie pogardziłabym taką ćwiartką do kawy. Może nawet dwiema :P
Wygląda super :D
Ale bym się wgryzła
robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
:-)
Miłośc od pierwszego wejrzenia. Cały czas mam na to ochotę a problem ze zdobyciem dobrych daktyli nadal :( Jest nadzieja, że w weekend nawiedzę Rzeszów i daktyle mam na pierwszej pozycji na liście zakupów ;)
Może zajrzyj do lokalnego Społem. U mnie na wsi w ich małym sklepie pojawiły się świeże irańskie daktyle w cenie jak pod Halą Mirowską – ok. 30 zł za kg, pudełka 600 g. W pierwszej chwili nie mogłem uwierzyć, ale póki co wciąż są w sprzedaży.
Zrobię sobie jutro dłuższy spacer :)
Trzymam kciuki:-)
Taki mi wyszedł :) http://mientablog.com/daktylowe-ciasto-czerwonymi-pomaranczami-malinami/
A przepis? Wiadomo! Godny polecenia :)
Pięknie! :-)
Czy można użyć suszonych daktyli? Jeśli tak to ile?
Tak, tyle samo.