• 320 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • garść bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii albo 2 laski wanilii
  • 6 goździków utartych w moździerzu
  • 6 ziarenek kardamonu utartych w moździerzu
  • 1-2 pomarańcze (5-6 plastrów)
  • garść suszonych wiśni i alkohol do ich namoczenia

Placek daktylowy z pomarańczami – pyszne ciasto bez mąki, cukru, jajek i masła.

To prosty placek z daktyli i kokosa, z nadzieniem ze słodkiej sycylijskiej pomarańczy i kwaskowatych suszonych wiśni.

W wersji dla dorosłych warto namoczyć wiśnie w mocnym alkoholu, np. w whisky. Jeśli wolisz, alkohol możesz zastąpić wodą albo świeżo wyciśniętym sokiem z dowolnych owoców, np. z jabłek lub pomarańczy.

Placek składa się wyłącznie z bakalii, dzięki czemu jest wegański i bezglutenowy. Zamiast mąki używam mielonych orzechów włoskich i wiórków kokosowych. W razie potrzeby wiórki możesz zastąpić mąką kokosową, a mielone orzechy włoskie – innymi sproszkowanymi orzechami lub migdałami.

Ciasto ma fantastyczny korzenno-pomarańczowy aromat, a podczas pieczenia pachnie jak… szarlotka (!). Podane proporcje wystarczą na 6-8 średnich porcji albo 4 duże (po ćwiartce na osobę).

Ciasto daktylowe L_03

Ciasto daktylowe L_11

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Suszone wiśnie przełóż do miseczki i zalej whisky tak, by alkohol całkowicie przykrył owoce. Odstaw.
  3. Daktyle wypestkuj i wrzuć do miski.
  4. Dodaj mielone orzechy, wiórki kokosowe i połowę przypraw. Zagnieć ciasto. Daktyle powinny całkowicie wchłonąć pozostałe składniki. Wyrobione ciasto powinno wyglądać podobnie jak TUTAJ.
  5. Tortownicę (u mnie: o średnicy 22 cm) wyłóż folią spożywczą, rozpłaszcz na niej masę daktylową tak, by wypełniła całą powierzchnię, wyrównaj, ugnieć i wstaw do lodówki na ok. 30-45 minut.
  6. Pomarańcze obierz ze skórki, usuń białą błonę i pokrój owoce w plastry.
  7. Garść płatków owsianych wsyp do miseczki i wymieszaj z pozostałymi przyprawami.
  8. Wyjmij folię z ciastem z tortownicy i ułóż na blacie. Na placku rozsyp płatki owsiane (przestrzeń najbliżej krawędzi – ok. 2 cm – pozostaw pustą). Na płatkach ułóż plastry pomarańczy, po czym zawiń ciasto ku górze, tworząc coś na kształt benzenu;-) – ZOBACZ.
  9. Krawędzie placka obsyp płatkami owsianymi.
  10. Ułóż placek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut. Piecz, aż ładnie zrumieni się na krawędziach.
  11. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do pełnego ostygnięcia.
  12. Przed podaniem wyłóż na środek namoczone wcześniej suszone wiśnie i polej pozostałą whisky (albo sokiem).

Ciasto daktylowe L_10

Ciasto daktylowe L_13

Ciasto daktylowe L_15