- szklanka bezglutenowej mąki z niepalonej gryki
- szklanka wody
- szczypta soli
- trochę gałki muszkatołowej
- ok. pół szklanki półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina (w razie potrzeby więcej); może być też porto lub madera
- 10 połówek suszonych gruszek
- garść suszonej miechunki
- garść suszonych jagód goji
- kilka niesiarkowanych suszonych moreli
- łyżka pistacji
- kilka gałązek świeżego tymianku
- olej kokosowy organiczny nierafinowany do smażenia (lub inny tłuszcz)
Placki z mąki gryczanej i wody z sosem z wina i suszonych owoców. Bezglutenowe i wegańskie.
To bardzo łatwy przepis na placki przygotowane wyłącznie z mąki i wody (podobnie jak CIACCI). Można podać je z różnymi dodatkami i sosami, zarówno na słodko, jak i na ostro.
Bardzo dobrze pasują również do prostego sosu z wina i suszonych owoców, czyli składników, które wyjątkowo lubię i po które często sięgam (choć pijam przede wszystkim wina wytrawne).
W pierwszej kolejności do sosu dodaję morele i gruszki. Morele mają za zadanie w pierwszej kolejności oddać swoją słodycz, a najtwardsze w owocowym zestawie gruszki powinny mieć najwięcej czasu, by zmięknąć. Pozostałe owoce miękną szybciej. Użyłem też kwaskowatej miechunki i jagód goji dla przełamania smaku, ale możesz też dodać rodzynki, żurawinę, figi albo śliwki – wedle uznania.
Zarówno sos, jak i placki są wegańskie i bezglutenowe, ale jeśli nie unikasz glutenu, możesz oczywiście użyć mąki pszennej, a całość dodatkowo polać na przykład niewielką ilością miodu (wtedy danie nie będzie wegańskie). Nadaj temu przepisowi – jak każdemu innemu, który proponuję – własny charakter.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 10-12 placków.
PRZEPIS:
- Do miski wsyp mąkę przesianą przez sito. Dodaj sól, świeżo startą gałkę muszkatołową i wlej wodę. Zmiksuj ciasto ręcznym mikserem. Ciasto powinno być dość gęste, gęstsze od naleśnikowego.
- Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię przy pomocy dużej łyżki wlewaj porcje ciasta i smaż placki (ZOBACZ). Gotowe placki odkładaj na talerz.
- W tym czasie do szerokiego rondla wlej wino i wrzuć pokrojone na kawałki suszone morele oraz połówki suszonych gruszek (ZOBACZ) w całości.
- Gotuj sos, a gdy wino zacznie gęstnieć i zmniejszać objętość, dodaj pozostałe suszone owoce. Gotuj przez chwilę, aż owoce zmiękną, a sos uzyska pożądaną konsystencję. Owoce będą wchłaniać wino, więc w razie potrzeby dolej go więcej do rondla.
- Placki podawaj z sosem, posypane grubo posiekanymi pistacjami i listkami tymianku. W razie potrzeby możesz polać je dodatkowo łyżeczką miodu (jeśli nie zależy Ci na wegańskim charakterze dania).
Bezglutenowe i bez jajek – lepiej być nie może:)
Idealnie okrągłe placki, cudne kolory i piękna aranżacja! Perfetto!
Jak malowane:)
:-)
Zrobione, z sosem malinowym – czyli wersja na lato. Super hiper! :)
Ratujesz mnie tymi plackami bez jajek, mega przepis