Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów.
Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów to małe eleganckie danko, które przygotujesz w niespełna dwa kwadranse. Delikatne przegrzebki doskonale komponują się z sosem z naturalnie słodkich żółtych pomidorków koktajlowych. Sos doprawiam jedynie solą, pieprzem i tymiankiem po to, by nie przytłumiać autentycznych smaków poszczególnych składników, w tym zwłaszcza pomidorów oraz przegrzebków.
Przegrzebki możesz usmażyć nie tylko na maśle, ale również na oleju kokosowym – gwarantuję, że będą świetne; bardzo często smażę je w ten sposób. Ziele oliwne o ładnych długich listkach przypominających delikatne igiełki w razie potrzeby możesz zastąpić np. świeżą miętą. W podobny sposób – z żółtym sosem z pomidorków – możesz przyrządzić również dowolną rybę o białym mięsie (choćby doradę, solę lub labraksa).
Do zrobienia sosu z pomidorków koktajlowych używam niezawodnego robota kuchennego Magimix i jednej z wielu dołączonych do niego przystawek. Możliwości Magimixa zaskakują mnie non stop – ilekroć przyjdzie mi do głowy nowy pomysł, ilekroć sięgam po nowe akcesoria albo zadaję mu przetworzenie trudnych do obróbki – wydawałoby się – składników, robot za każdym razem nie tylko daje radę, ale spisuje się na medal. A najlepsze jest to, jak prosta jest jego konstrukcja: tylko trzy przyciski i niebywała intuicyjność, jakby sam doskonale wiedział, jak dopasować tempo pracy do danego produktu :-)
Przystawka do soków i przecierów to rewelacyjny wynalazek – w niespełna minutę pozwala przygotować mus lub gęsty sok np. z malin, jagód, porzeczek, jabłek, gruszek, pomidorów i tak dalej. Miąższ jest idealnie oddzielany od skórki i pestek. Najbardziej widać to chyba na przykładzie porzeczek, malin i jagód. Na bazie musów i soków z Magimixa można robić sosy, lody, sorbety, kremy i wszystko inne, co tylko podpowie Ci wyobraźnia :-)
Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 6 dużych przegrzebków
- 500 g dojrzałych żółtych pomidorków koktajlowych
- 1/2 cytryny
- kilka gałązek ziela oliwnego
- łyżeczka listków tymianku
- trochę nitek chilli
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- sól
- pieprz
- masło klarowane (ghee) albo olej kokosowy do smażenia (wybierz, co lubisz)
Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów – PRZEPIS:
- Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Przetrzyj je przy pomocy przystawki do soków i przecierów w robocie kuchennym Magimix.
- Uzyskany w ten sposób sok z pomidorów dopraw solą i pieprzem. Przelej sos do rondla i gotuj przez kilka minut, aż część wody odparuje i sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wlej do sosu sok z cytryny. Gotowy sos zdejmij z ognia, dodaj listki tymianku i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej trochę ghee (masła klarowanego) albo oleju kokosowego i usmaż przegrzebki, osuszone wcześniej papierowym ręcznikiem. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Usmażone przegrzebki przełóż na papierowy ręcznik.
- Na dno płaskich talerzy z płytkim wgłębieniem nalej porcję sosu i ułóż w nim przegrzebki. Dodaj pokruszony czerwony pieprz, ziele oliwne oraz nitki chilli.
Pro tip: Do przegrzebków polecam na przykład bardzo przyjemny Muscadet Sur Lie z Domaine Bernard Maillard, nieopodal Clisson.
Czy te wszystkie przystawki wchodzą w skład zestawu magimix?
Jakie mrożone przegrzebki polecasz?
Uwielbiam przegrzebki, najbardziej te podawane w muszlach, ale takie przyjemności to nie w Polsce niestety.