Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów.

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów to małe eleganckie danko, które przygotujesz w niespełna dwa kwadranse. Delikatne przegrzebki doskonale komponują się z sosem z naturalnie słodkich żółtych pomidorków koktajlowych. Sos doprawiam jedynie solą, pieprzem i tymiankiem po to, by nie przytłumiać autentycznych smaków poszczególnych składników, w tym zwłaszcza pomidorów oraz przegrzebków.

Przegrzebki możesz usmażyć nie tylko na maśle, ale również na oleju kokosowym – gwarantuję, że będą świetne; bardzo często smażę je w ten sposób. Ziele oliwne o ładnych długich listkach przypominających delikatne igiełki w razie potrzeby możesz zastąpić np. świeżą miętą. W podobny sposób – z żółtym sosem z pomidorków – możesz przyrządzić również dowolną rybę o białym mięsie (choćby doradę, solę lub labraksa).

Do zrobienia sosu z pomidorków koktajlowych używam niezawodnego robota kuchennego Magimix i jednej z wielu dołączonych do niego przystawek. Możliwości Magimixa zaskakują mnie non stop – ilekroć przyjdzie mi do głowy nowy pomysł, ilekroć sięgam po nowe akcesoria albo zadaję mu przetworzenie trudnych do obróbki – wydawałoby się – składników, robot za każdym razem nie tylko daje radę, ale spisuje się na medal. A najlepsze jest to, jak prosta jest jego konstrukcja: tylko trzy przyciski i niebywała intuicyjność, jakby sam doskonale wiedział, jak dopasować tempo pracy do danego produktu 🙂

Przystawka do soków i przecierów to rewelacyjny wynalazek – w niespełna minutę pozwala przygotować mus lub gęsty sok np. z malin, jagód, porzeczek, jabłek, gruszek, pomidorów i tak dalej. Miąższ jest idealnie oddzielany od skórki i pestek. Najbardziej widać to chyba na przykładzie porzeczek, malin i jagód. Na bazie musów i soków z Magimixa można robić sosy, lody, sorbety, kremy i wszystko inne, co tylko podpowie Ci wyobraźnia 🙂

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 6 dużych przegrzebków
  • 500 g dojrzałych żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cytryny
  • kilka gałązek ziela oliwnego
  • łyżeczka listków tymianku
  • trochę nitek chilli
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane (ghee) albo olej kokosowy do smażenia (wybierz, co lubisz)

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów – PRZEPIS:

  1. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Przetrzyj je przy pomocy przystawki do soków i przecierów w robocie kuchennym Magimix.
  2. Uzyskany w ten sposób sok z pomidorów dopraw solą i pieprzem. Przelej sos do rondla i gotuj przez kilka minut, aż część wody odparuje i sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wlej do sosu sok z cytryny. Gotowy sos zdejmij z ognia, dodaj listki tymianku i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej trochę ghee (masła klarowanego) albo oleju kokosowego i usmaż przegrzebki, osuszone wcześniej papierowym ręcznikiem. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Usmażone przegrzebki przełóż na papierowy ręcznik.
  4. Na dno płaskich talerzy z płytkim wgłębieniem nalej porcję sosu i ułóż w nim przegrzebki. Dodaj pokruszony czerwony pieprz, ziele oliwne oraz nitki chilli.

Pro tip: Do przegrzebków polecam na przykład bardzo przyjemny Muscadet Sur Lie z Domaine Bernard Maillard, nieopodal Clisson.

Wino

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów

Przegrzebki w sosie z żółtych pomidorów

cdn.