• 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
  • 1 niewielki por
  • 3 pieczarki portobello (duże)
  • 2 pędy selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra bulionu
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • trochę parmezanu
  • pieprz
  • trochę suszonych ziół (np. tymianek, majeranek lub pietruszka)
  • trochę świeżych listków oregano

Risotto do świetna propozycja na nieco chłodniejsze dni. Tym razem, wersja jesienna z porami i pieczarkami portobello.

Uprzednie podduszenie porów na patelni sprawi, że staną się idealnie miękkie, słodkie i delikatne, natomiast podsmażone wcześniej portobello są po prostu smaczniejsze. Portobello można zastąpić zwykłymi pieczarkami, choć walory tych pierwszych nie ograniczają się tylko do większych rozmiarów względem standardowych małych pieczarek. Portobello smakują nieporównanie lepiej i choć kosztują trochę więcej, warto skusić się na nie przynajmniej od czasu do czasu.

1. Posiekajcie łodygi selera i pora (wcześniej dokładnie go opłuczcie i usuńcie brzydkie zielone liście).

2. W głębokiej patelni duście warzywa przez kilka minut, aż zmiękną.

3. Zdejmijcie warzywa z patelni. Dodajcie pieczarki, pokrojone na spore kawałki, zwiększcie ogień i podsmażcie doprawione pieprzem, aż będą gotowe.

4. Zdejmijcie pieczarki z patelni i podsmażcie posiekany czosnek, aż zmięknie.

5. Dodajcie na patelnię ryż i, mieszając, smażcie całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.

6. Wlejcie na patelnię wino i, mieszając, zaczekajcie, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

7. Dodajcie pora z selerem naciowym oraz posiekaną papryczkę chilli. Wlejcie chochlę bulionu i duście wszystko razem ok. 20 minut (w razie potrzeby nieco dłużej), nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż. W czasie gotowania dodajcie trochę suszonych ziół oraz pieczarki (mniej więcej w połowie gotowania).

8. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmijcie je z ognia, doprawcie pieprzem i ewentualnie solą, dodajcie parmezan, listki oregano i ponownie zamieszajcie.

Smacznego!

Risotto z porem i grzybami L_04