• 250 g makaronu linguine barwionego sepią
  • 4 świeże figi
  • mała kiść czerwonych winogron
  • ok. 100 g koziej rolady (na wagę)
  • trochę listków świeżego oregano

Czarne linguine z podsmażonymi figami i winogronami oraz kozim serem. Eleganckie i bardzo smaczne.

Moim zdaniem, owoce na ciepło – przygotowane na tyle delikatnie, by nie przekształciły się w dżem lub sos – są świetnym dodatkiem do makaronu. Kozi ser (i tylko ser, ponieważ do takiego sosu nie potrzeba żadnych innych składników) dobrze połączy ze sobą owoce oraz makaron, a zarazem doda całości wyraźnego, charakterystycznego dla koziego mleka smaku. To bardzo proste danie, nie wymagające zbyt wiele czasu, które gwarantuje naprawdę świetny efekt. Polecam!

1. Ugotujcie makaron al dente w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (a najlepiej nieco krócej, gdyż makaron spędzi później chwilę na patelni).

2. W tym czasie podsmażcie na patelni przekrojone na pół winogrona tak, by zmiękły, ale się nie rozpadły.

3. Dodajcie figi pokrojone na cząstki i chwilę podsmażcie. Uważajcie, ponieważ owoce te są delikatne, w związku z czym szybko zaczną się rozpadać.

4. Dodajcie kozią roladę, pokruszoną na niewielkie kawałki, a gdy ser zacznie się roztapiać i oblepiać owoce, dodajcie na patelnię odcedzony makaron z niewielką ilością wody, w której się gotował. Wymieszajcie wszystko dokładnie (w międzyczasie ser powinien się roztopić) i na koniec dodajcie listki oregano.

Smacznego!

Makaron z figami L_02