• 200 g dobrego twardego sera (50 g/porcja)
  • ok. 200 g rukoli
  • 6 dużych śliwek
  • 500-700 g wiśni (z pestkami)
  • 1 limonka (albo cytryna)
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • 1 łyżka miodu

Prawie jak sałatka, ale jednak inaczej.

Chodziło mi tu o efekt „rozczłonkowanej sałatki” (świetnie pasujące do siebie razem zielenina, ser i owoce, podane jednak osobno) oraz połączenie zimnych i ciepłych składników (owoce na zimno i na ciepło) oraz kontrastujących ze sobą smaków.

Każdy z Was może w ten sposób dowolnie łączyć najróżniejsze składniki i kreować w ten sposób własne wersje tego dania.

Wisnie rukola sliwki ser L_05

PRZEPIS:

1. Usuń pestki ze śliwek i pokrój owoce w niewielkie kawałki. Przełóż do miseczki, wlej sok z limonki oraz trochę oliwy, wymieszaj i odstaw.

2. Wydrylowane wiśnie wrzuć do głębokiej patelni, wlej chlust octu balsamicznego, dodaj miód i duś całość – co jakiś czas mieszając – aż większość płynu odparuje, a wiśnie przybiorą postać zbliżoną do konfitury (ZOBACZ).

3. Na talerzach rozłóż rukolę, skrop ją oliwą, dodaj plasterki sera, marynowane śliwki i ciepłe duszone wiśnie.

Smacznego!

Wisnie rukola sliwki ser L_01

Wisnie rukola sliwki ser L_02

Wisnie rukola sliwki ser L_03