• TRUFLE:
  • 100 g czekolady (tu: gorzka z orzechami pecan Raw Cocoa)
  • 100 g mąki słonecznikowej
  • 3 łyżeczki organicznej mieszanki przypraw korzennych (Hambleden)
  • 8 łyżeczek nierafinowanego masła (oleju) kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 8 łyżek kakao (tu: surowe kakao Surovital)
  • ok. 12 dużych malin do masy czekoladowej
  • ok. 20 czereśni do nadzienia
  • POSYPKA:
  • 3-4 łyżki kakao do obtaczania trufli

Doskonałe trufle czekoladowe z purpurową czereśnią.

Kolejny autorski przepis Faceta i Kuchni na domowe trufle z sezonowym akcentem.

To drugie, po truflach z malinowym środkiem (ZOBACZ) przepyszne trufle czekoladowe z niespodzianką.

Magia tych trufli to między innymi kompozycja składników najlepszej jakości: doskonałej gorzkiej czekolady z orzechami pecan, kakao najlepszej jakości, mąki słonecznikowej, nierafinowanego masła kokosowego, miodu, mieszanki korzennych przypraw oraz nietypowego, soczyście owocowego środka czyli dorodnych polskich czereśni.

Soczyste, krwistoczerwone czereśnie (ZOBACZ) doskonale kontrastują z kremową truflową otoczką. Wypróbuj koniecznie!

Przygotowanie trufli nie wymaga żadnej obróbki cieplnej, cały proces odbywa się na zimno (RAW). Nie trzeba niczego rozpuszczać, gotować ani studzić.

Trufle są bezglutenowe, a jeśli miód zastąpisz np. słodką konfiturą – będą również wegańskie.

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 18 sztuk. Jedna trufla liczy sobie ok. 100 kcal.

Trufle czeresnie L_08

Trufle czeresnie L_15

PRZEPIS:

1. Czereśnie opłucz. Usuń szypułki i wydryluj owoce (ZOBACZ). Odstaw, by nieco obeschły albo osusz je papierowym ręcznikiem.

2. Czekoladę (UŻYŁEM TAKIEJ – ZOBACZ) zetrzyj (wraz z orzechami) na proszek na tarce o drobnych oczkach (ZOBACZ).

3. Przygotuj masę czekoladową: w mikserze (tu: w dzieży Kitchen Aid’a) albo ręcznie dokładnie wymieszaj utartą czekoladę, mąkę słonecznikową, przyprawy korzenne (skład bio przyprawy do ciast Hambleden – TUTAJ), masło kokosowe, kakao, pastę z wanilii i miód.

4. Do masy dodaj ok. 12 malin, rozgnieć je w palcach i dokładnie połącz z masą czekoladową. Jeśli maliny będą większe albo bardziej soczyste niż przeciętnie może się okazać, że wystarczy dodać ich mniej, by nadać masie odpowiednią konsystencję. Najlepiej dodawać maliny stopniowo i w zależności od stanu nawilżenia oraz kleistości masy, dorzucać kolejne. Masa czekoladowa powinna być na tyle plastyczna, by można było oblepić nią czereśnię i uformować w dłoniach kulkę. Nie może być jednak zbyt wilgotna. Jeśli przesadzisz z ilością owoców, dodaj więcej kakao, które „podsuszy” masę.

5. Pojedynczo oblepiaj czereśnie czekoladą i formuj w dłoniach kulki. Gotowe kulki odkładaj na duży talerz.

Uwaga: czereśnie mają gładką śliską skórkę, dlatego oblepienie ich czekoladą może wymagać nieco cierpliwości i koncentracji.

6. Przygotuj posypkę: do małej miseczki wsyp kilka łyżek kakao.

7. Każdą kulkę obtocz w posypce (pojedynczo) i odłóż na talerz. Jak obtaczać? Każdą truflę wkładaj do miseczki i delikatnie przechylaj ją w różnych kierunkach do momentu, aż trufla w pełni pokryje się kakao. Trufle na talerzu nie powinny się stykać.

8. Talerz z gotowymi truflami wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Z uwagi na owocowy środek możesz przechowywać je w lodówce do 2 dni, ale zapewniam, że zjesz je wcześniej!

Smacznego!

Trufle czeresnie L_01

Trufle czeresnie L_04

Trufle czeresnie L_10