Zapraszam do lektury testu przypraw i ziół Hambleden Herbs.

Początki działalności HAMBLEDEN HERBS sięgają roku 1982, kiedy to firma rozpoczęła działalność na farmie organicznych ziół we wsi Hambleden, w hrabstwie Oxfordshire, UK. Przez lata firma zyskała reputację producenta artykułów najwyższej jakości, z użyciem selekcjonowanych składników organicznych. Posiadany przez Hambleden certyfikat Soil Association daje gwarancję, że wykorzystywane przez firmę przyprawy są pochodzenia organicznego.

Od firmy Propharma Sp. z o.o. otrzymałem do testu zestaw 10 organicznych ziół i przypraw Hambleden Herbs. To tylko część oferty Hambleden; pełen katalog kulinarnych ziół i przypraw tej marki liczy sobie ich bowiem znacznie więcej – przeszło 40. Zainteresowanych szczegółową ofertą producenta po więcej informacji zapraszam TUTAJ.

Na zestaw, który trafił do mnie, złożyły się trzy kategorie produktów, tj.:

HAMBLEDEN BLENDS:

1. Seafood Rub – mieszanka ziół i warzyw do dań rybnych i owoców morza. Skład: sól morska, nasiona selera, pieprz czarny, oregano, pieprz różowy, papryka, gorczyca, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki, imbir.

2. Khmeli Suneli – gruzińska mieszanka ziół i przypraw. Skład: tymianek, kolendra, koper ogrodowy, bazylia, kozieradka, liść laurowy, mięta, pietruszka, olej rzepakowy.

HAMBLEDEN SPICES:

1. Całe ziarna kardamonu. Skład: 100% organiczne ziarna kardamonu.

2. Mieszanka przypraw (m.in. do ciast). Skład: cynamon, kolendra, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, koper.

3. Przyprawa chińska. Skład: koper, cynamon, imbir, czarny pieprz, goździki.

4. Garam masala. Skład: kolendra, kminek, imbir, cynamon, pieprz, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa.

5. Mielona kolendra. Skład: 100% organiczna kolendra.

6. Mielone ziele angielskie. Skład: 100% organiczne ziele angielskie.

HAMBLEDEN HERBS

1. Trawa cytrynowa. Skład: 100% organiczna trawa cytrynowa.

2. Mieszanka ziół. Skład: rozmaryn, tymianek, majeranek, pietruszka.

Recenzowane przyprawy oferowane są w wygodnych w użyciu, przyjemnych dla oka szklanych pojemnikach. Zawartość słoiczka zabezpieczona jest miękkim, łatwo usuwalnym wieczkiem z tworzywa, które dodatkowo chroni zamknięte wewnątrz aromaty.

Jak dotąd, użyłem w kuchni siedmiu z dziesięciu otrzymanych ziół i mieszanek przypraw. Każda okazała się być niezwykle aromatyczna. Zioła i przyprawy o tak głębokim, intensywnym i trwałym aromacie, które dzięki temu naprawdę wzbogacają smak przygotowywanych dań, są – niestety – nie standardem, a wyjątkiem. Porównywać Hambleden Herbs z ofertą popularnych przyprawowych marek w ogóle nie ma sensu – zarówno jeśli chodzi o jakość użytych ziół, jak i często stosowane przez masowych producentów (warto podkreślić – całkowicie zbędne) dodatki. Nawet jednak w zestawieniu z produktami – teoretycznie – konkurencyjnymi – Hambleden wypada znakomicie. Samo otwarcie opakowania z przyprawą dostarcza niemałych aromatycznych wrażeń; wystarczy szczypta, by danie zyskało nowy smakowy wymiar, który nie ma szans ujść uwadze kubkom smakowym.

Której przyprawy ubyło najwięcej? Khmeli suneli :-) Użyłem jej między innymi do przyrządzenia risotto z zielonymi szparagami i krewetkami, mojej wersji minestrone oraz prostej zupy z brązowym ryżem i warzywami (przepisy niebawem na blogu).

Minestrone:

Zupa warzywna z ryżem:

Przyprawa Seafood Rub świetnie sprawdziła się przy grillowanym halloumi z krewetkami. Kardamon – poza tradycyjnym wykorzystaniem go do kawy – wystąpił w makaronie na słodko (farfalle z czereśniami i twarożkiem) i w batonach muesli:

Mieszanka ziół, tj. rozmaryn, tymianek, majeranek i pietruszka, to zestaw uniwersalny – u mnie wzbogacił smak duszonych porów z pieca pod ciastem francuskim oraz prostego śniadania: kanapek z cykorią i serem pleśniowym. Mielona kolendra trafiła do kremu z marchewki z zielonym groszkiem oraz, w towarzystwie ziela angielskiego – do risotto z cukinią i francuską kiełbasą (przepis wkrótce):

Z kolei mieszankę przypraw (zgodnie z rekomendacją producenta – przeznaczoną między innymi do ciast), zawierającą cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową, imbir, goździki i koper, wykorzystałem w przepisie na cydrowe naleśniki z twarogiem i owocem granatu (przepis niebawem):

Trzy kolejne przyprawy Hambleden – tj. garam masala, trawa cytrynowa i przyprawa chińska, z całą pewnością nie będą zbyt długo czekać na debiut w mojej kuchni.

Jeśli ktoś zwraca uwagę na jakość użytych do produkcji przypraw składników, nie jest fanatykiem soli, ma świadomość, że wachlarz przypraw to coś więcej niż sól, pieprz i np. kucharek czy bulionetka (dwa ostatnie wynalazki omijam szerokim łukiem i czytelnikom tego tekstu polecam to samo), powinien w pełni docenić ten produkt. Dla mnie – świetna rzecz.

Producent: Hambleden Herbs – Rushall Organic Farm, UK

Importer: Propharma Sp. z o.o., ul. Kierbedzia 4, Warszawa

Gdzie kupić: sklep WIĘCEJ NIZ EKO, Organic Farma Zdrowia

Więcej o firmie HAMBLEDEN HERBS można poczytać TUTAJ.

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka