• 100 g ryżowego tagliatelle
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku
  • sporo pieprzu

Uważacie, że nie macie czasu na gotowanie? Spróbujcie tego. To pyszne, a zarazem bardzo szybkie danie, które bez najmniejszego problemu można przyrządzić w środku tygodnia na kolację.

1. Umyjcie szpinak, odciśnijcie lekko z nadmiaru wody i odłóżcie do miski.

2. W czajniku zagotujcie wodę na makaron. Makaron włóżcie do drugiej miski.

3. Na głębokiej patelni rozgrzejcie nieco oliwy i trochę masła, i dorzućcie szpinak.

4. Zalejcie wrzątkiem makaron i przykryjcie miskę talerzem.

5. Mieszajcie szpinak, który błyskawicznie zacznie tracić objętość. Jeśli cały szpinak nie mieści się na patelni, dodawajcie go partiami. Po chwili dodajcie wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku (lub rozgniecione płaską stroną noża i drobno posiekane) oraz sporo pieprzu, i zamieszajcie.

6. Gdy cały szpinak wyraźnie się zredukuje, a jednocześnie zachowa formę liści, dodajcie na patelnię pokrojoną gorgonzolę i mieszajcie, aż ser osiągnie taki stan, na jakim Wam zależy – można rozpuścić go całkowicie, albo zostawić niektóre kawałki w całości.

7. Odcedźcie makaron, od razu przerzućcie go na patelnię i porządnie wymieszajcie, żeby makaron pokrył się serem.

8. Porcje na talerzach dodatkowo doprawcie pieprzem.