- 100 g ryżu basmati
- 1 litr świeżego mleka 2%
- 1 łyżka suszonej lawendy
- 1 łyżka miodu
- trochę tonki (albo gałki muszkatołowej)
- 250 g dużych dojrzałych borówek amerykańskich
Ryżowy pudding z lawendą i borówkami.
Przepyszny ryżowy pudding z borówkami, miodem i nutą lawendy.
Ryżowe puddingi świetnie sprawdzają się jako desery albo słodkie śniadania. Są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, choć trochę trzeba się namieszać – na szczęście pudding to jednak nie polenta, która wymaga nie lada krzepy:-)
Możesz dodać do nich dowolne owoce i dodatki, które wpłyną na smak. Pudding dosłodziłem miodem (zamiast cukru), a mocnego, wyrazistego smaku dodała mu łyżka niezwykle aromatycznych kwiatów suszonej lawendy.
Borówki dodaj do garnka pod sam koniec gotowania, mają tylko delikatnie się ogrzać i nie powinny się rozpaść.
- Do głębokiego rondla wsyp ryż, wlej mleko i zagotuj, mieszając.
- Zmniejsz ogień, dodaj lawendę, miód i tonkę. Gotuj ok. 35-40 minut, nieustannie mieszając.
- Na 1-2 minutę przed końcem gotowania dodaj do rondla borówki. Zamieszaj ostrożnie, tak by nie rozgnieść owoców. Podawaj od razu.
Smacznego!
Wygląda bosko :)
Zrobisz?:-)
I znów zapodajesz przepis na coś, co bardzo chętnie zrobię… po czym będę musiała sama jeść :-PPP
Strata rodziny! :D smacznego:-)
Jak ja uwielbiam takie posiłki! :D
Uwielbiam takie desery, z lawendą musiał smakować wybornie :)
Tak właśnie było:-)
Czy zamiast lawendy i miodu moge dac syrop z czarnego bzu?
Jak najbardziej
Bardzo fajny pomysł, nada się i na śniadanie, i na deser. Lawenda daje fantastyczny aromat, na pewno będę wracać do tego przepisu
Dziękuję w imieniu zachwyconych dzieci i własnym ;)