• 100 g ryżu basmati
  • 1 litr świeżego mleka 2%
  • 1 łyżka suszonej lawendy
  • 1 łyżka miodu
  • trochę tonki (albo gałki muszkatołowej)
  • 250 g dużych dojrzałych borówek amerykańskich

Ryżowy pudding z lawendą i borówkami.

Przepyszny ryżowy pudding z borówkami, miodem i nutą lawendy.

Ryżowe puddingi świetnie sprawdzają się jako desery albo słodkie śniadania. Są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, choć trochę trzeba się namieszać – na szczęście pudding to jednak nie polenta, która wymaga nie lada krzepy:-)

Możesz dodać do nich dowolne owoce i dodatki, które wpłyną na smak. Pudding dosłodziłem miodem (zamiast cukru), a mocnego, wyrazistego smaku dodała mu łyżka niezwykle aromatycznych kwiatów suszonej lawendy.

Borówki dodaj do garnka pod sam koniec gotowania, mają tylko delikatnie się ogrzać i nie powinny się rozpaść.

Pudding ryzowy L_03

Pudding ryzowy L_08PRZEPIS:

  1. Do głębokiego rondla wsyp ryż, wlej mleko i zagotuj, mieszając.
  2. Zmniejsz ogień, dodaj lawendę, miód i tonkę. Gotuj ok. 35-40 minut, nieustannie mieszając.
  3. Na 1-2 minutę przed końcem gotowania dodaj do rondla borówki. Zamieszaj ostrożnie, tak by nie rozgnieść owoców. Podawaj od razu.

Smacznego!

Pudding ryzowy L_04

Pudding ryzowy L_02