Sałatka z jajkami przepiórczymi.
Jaja przepiórcze marynowane w occie, przygotowane według tego przepisu (link) szczególnie dobrze sprawdzają się w sezonowych sałatkach, gdzie ich wyraźnie kwaśny smak równoważą inne składniki. Świetnie również sprawdza się do nich dressing na bazie miodu i soku z limonki. Sałatka jest sezonowa, czyli prosta, bazuje na kilku składnikach. Wystarczy szpinak (albo inne sałatkowe zielone liście), trochę pysznych soczystych pomidorów (najlepiej w różnistych kolorach, dla ciekawszej prezencji), świeże zioła, trochę orzechów lub pestek i gotowe. Nie dodaję soli, w razie potrzeby możesz dorzucić ją do sosu.
Sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w occie – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 duże garście młodego szpinaku (może być również np. rukola lub sałata rzymska)
- 3-4 duże kolorowe pomidory (Bawole serce, ananasowe, pomarańczowe, kumato, etc.)
- trochę listków bazylii
- 10-12 jajek przepiórczych marynowanych w occie – przepis
- 2 płaskie łyżki orzeszków piniowych (lub cedrowych, pistacji, etc.)
- sok z jednej limonki
- łyżka płynnego miodu (u mnie: wielokwiat)
- oliwa extra vergine
- szczypta płatków ostrej chili
- łyżeczka listków tymianku
- kwiaty musztardowca lub inne drobne kwiaty jadalne (opcjonalnie)
Sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w occie – PRZEPIS:
- Na dużych talerzach rozłóż liście młodego szpinaku. Dodaj pomidory pokrojone w plastry, przekrojone na pół jajka przepiórcze i listki bazylii.
- Przygotuj sos: do słoika wlej sok z limonki, oliwę, miód, dodaj płatki chili i listki tymianku. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij, by wszystko dobrze się wymieszało. Powstanie gładki jednolity dressing. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej któregoś ze składników. Polej sałatkę sosem, posyp orzeszkami piniowymi i kwiatkami musztardowca, gotowe!