- 1-2 wędzone makrele (w zależności od wielkości)
- 3-4 średniej wielkości bataty
- ok. 100 g rukoli lub mieszanki rukoli i roszponki
- 5 łyżeczek kaparów
- 3 kopiaste łyżeczki musztardy dijon
- 1/2 cytryny (lub więcej)
- oliwa extra vergine
- 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki (pimenton picante)
- 1 kopiasta łyżeczka łagodnej wędzonej papryki (pimenton dulce) + trochę do dekoracji
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
- świeżo mielony pieprz, sól
Sałatka z makrelą i pieczonymi batatami.
To bardzo prosta sałatka, która łączy świetnie współgrające ze sobą smaki – wyrazistą rukolę, słodkie ziemniaki i wędzoną rybę. Całości dopełniają aromatyczne przyprawy i dość ostry, kwaskowaty dressing.
Bataty pieczone są najsmaczniejsze – stają się jeszcze słodsze, nabierają smaku dodanych przypraw, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Nie rezygnuj z tego etapu ani nie zastępuj batatów z pieca ziemniakami gotowanymi.
Jeśli nie przepadasz za kaparami, zastąp je oliwkami.
Pimenton w razie potrzeby możesz zastąpić zwykłą mieloną papryką (ostrą i łagodną).
Sprawdź też:
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Bataty obierz ze skórki i pokrój w zgrabne, niewielkie i dość cienkie kawałki. Przełóż je do brytfanki.
- Skrop bataty oliwą, dodaj sól, pieprz, ostry i łagodny pimenton, rozmaryn i koper włoski . Dokładnie wymieszaj dłońmi, by warzywa pokryły się oliwą i przyprawami.
- Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Sprawdź, czy po tym czasie bataty są wystarczająco miękkie, w razie potrzeby wstaw je ponownie na chwilę do pieca. Upieczone bataty odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie przełóż rukolę do miski, wlej trochę oliwy i wymieszaj. Rozłóż rukolę na talerzach.
- Usuń skórę i kręgosłup z makreli i podziel ją na kawałki, starannie usuwając ości.
- Przygotuj sos: w słoiku umieść musztardę, sok z cytryny i oliwę, zamknij słoik i wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku lub oliwy, by uzyskać gładki i dość płynny sos.
- Na rukoli ułóż bataty, kawałki wędzonej ryby i kapary. Skrop sosem musztardowym. Danie dodatkowo oprósz świeżo mielonym pieprzem i łagodnym pimentonem.
Rewelacja, bardzo moje smaki. A do tego mam wielką słabość do batatów.