- 1 persymona
- 2 mandarynki
- 2 garście roszponki
- 1 ser burrata di bufala (200 g)
- mała garść orzechów brazylijskich
- mała garść orzechów pecan (mogą być też włoskie)
- oliwa extra vergine
Sałatka z mandarynek, roszponki i persymony. Ładna, zimowa, z dodatkiem łagodnego sera burrata di bufala.
To dość ascetyczna, ale elegancka sałatka. Pomarańczowy kolor owoców kontrastuje z zielenią roszponki, a jednocześnie świetnie komponuje się ze śnieżnobiałym, pysznym serem burrata di bufala. Więcej na jego temat możesz przeczytać TUTAJ. Całość uzupełniają orzechy.
Celowo nie używam tu żadnych przypraw, ale jeśli wolisz, dodaj trochę pieprzu. Będzie dobrze współgrał z owocami.
Taką sałatkę, przeznaczoną dla dwóch osób, przygotowuję na jednym talerzu, ponieważ ser waży 200 g. Możesz zastąpić go lżejszą i mniejszą (100 g) mozzarellą i w takim przypadku przygotować poszczególne porcje na osobnych talerzach.
PRZEPIS:
- Persymonę obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Rozłóż je na dużym talerzu. Dodaj roszponkę.
- Obrane mandarynki pokrój w dość cienkie plastry. Najlepiej sprawdzą się tu mandarynki bezpestkowe.
- Sałatkę skrop oliwą i posyp posiekanymi orzechami brazylijskimi oraz orzechami pecan w całości.
- Na środku sałatki ułóż kulę burraty.
Rewelacyjnie wygląda ten kulisty ser z ogonkiem :D
Ja próbowałam burraty kiedyś na wakacjach we Włoszech, na południu. Nie wiedziałam, że można kupić także w Polsce, muszę się rozejrzeć, jest pyszna
Pomysłowo pokrojone mandarynki, pięknie wyglądają
Próbowałam dziś na próbę pokroić tak mandarynki i niestety porażka, nie sądziłam, że to takie trudne ;) Poszukam bardziej zwartych, bo mam w planach tę sałatkę
Prawie zawsze, kiedy kupię persymonę, jest za miękka i nadaje się tylko na pulpę. masz na to jakiś sposób? jak wybierasz te owoce?
Przeważnie kupuję twardawe persymony i daję im ok. 2 dni na to, by dojrzały (w domu, poza lodówką, zwykle w piwnicy). Jeśli kupuję miększe, przechowuję w lodówce, ale krótko. Przejrzałe stają się zbyt słodkie i nie jestem w stanie ich jeść;-)
Niesamowity ser, gdzie takiego szukać?
Burratę kupuję w Piccola Italia, w plastikowych kubkach jak opakowania dużych jogurtów.
Sałatka rewelacyjna.