• 1 persymona
  • 2 mandarynki
  • 2 garście roszponki
  • 1 ser burrata di bufala (200 g)
  • mała garść orzechów brazylijskich
  • mała garść orzechów pecan (mogą być też włoskie)
  • oliwa extra vergine

Sałatka z mandarynek, roszponki i persymony. Ładna, zimowa, z dodatkiem łagodnego sera burrata di bufala.

To dość ascetyczna, ale elegancka sałatka. Pomarańczowy kolor owoców kontrastuje z zielenią roszponki, a jednocześnie świetnie komponuje się ze śnieżnobiałym, pysznym serem burrata di bufala. Więcej na jego temat możesz przeczytać TUTAJ. Całość uzupełniają orzechy.

Celowo nie używam tu żadnych przypraw, ale jeśli wolisz, dodaj trochę pieprzu. Będzie dobrze współgrał z owocami.

Taką sałatkę, przeznaczoną dla dwóch osób, przygotowuję na jednym talerzu, ponieważ ser waży 200 g. Możesz zastąpić go lżejszą i mniejszą (100 g) mozzarellą i w takim przypadku przygotować poszczególne porcje na osobnych talerzach.

Salatka z mandarynkami L_05

Salatka z mandarynkami L_10

PRZEPIS:

  1. Persymonę obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Rozłóż je na dużym talerzu. Dodaj roszponkę.
  2. Obrane mandarynki pokrój w dość cienkie plastry. Najlepiej sprawdzą się tu mandarynki bezpestkowe.
  3. Sałatkę skrop oliwą i posyp posiekanymi orzechami brazylijskimi oraz orzechami pecan w całości.
  4. Na środku sałatki ułóż kulę burraty.

Salatka z mandarynkami L_04

Salatka z mandarynkami L_01

Salatka z mandarynkami L_06