• 2-3 średniej wielkości buraki
  • ok. 150 g baby szpinaku
  • 200 g oscypka
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • pieprz

Sałatka z pieczonych buraków, szpinaku i oscypka.

Świeżo przywieziony z Zakopanego oscypek oraz ochota na pieczone buraki doczekały się spotkania w tym improwizowanym przepisie. Potrzebowałem jeszcze jednego ‚polskiego’ smaku, wybór padł na szpinak. Wszystko bardzo dobrze się ze sobą komponuje.

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz buraki (nie obieraj ich ze skóry!) aż zmiękną. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości buraków. Przy okazach średniej wielkości, powinno wystarczyć 45 minut. Buraki można upiec dzień wcześniej, tak by wieczorem czy rano nie tracić już na to czasu.

2. Na talerzu rozłóż warstwę opłukanego i wysuszonego (najlepiej w suszarce do sałaty) szpinaku.

3. Wystudzone buraki obierz ze skóry i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Doskonale nada się do tego celu szeroki nóż do sera – dzięki niemu plasterki będą naprawdę cienkie. Jeśli nie chcesz pobrudzić sobie rąk sokiem z buraków, użyj foliowych rękawiczek przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

4. Plasterki buraków rozłóż na szpinaku.

5. Pokrój oscypka w cienkie plastry i pokrusz je nad sałatką.

6. Całość obficie skrop oliwą i octem balsamicznym oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem (i ewentualnie solą – wg uznania, ja nie używam).

Smacznego!

buraki-ze-szpinakiem-1 MAIN