• 100 g ryżu basmati
  • 200 g groszku cukrowego (może być mrożony)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryczka chilli
  • 2 czerwone cebule
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 15-20 orzechów pecan
  • garść listków świeżej mięty
  • 1,5 limonki
  • oliwa extra vergine
  • pieprz, sól, curry

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że w tej sałatce znalazło się wszystko, co akurat miałem pod ręką, a jednak – wbrew pozorom –  składniki są tu bardzo dobrze zbilansowane.

Sałatka jest raczej łagodna w smaku, a połączenie nuty słodyczy, ostrości i kwaskowatego smaku limonki nadaje jej nieco orientalnego charakteru.

Może to być propozycja na doskonałe, sycące śniadanie, tym bardziej, że jej przygotowanie wcale nie trwa długo. Jeśli jednak nie macie zbyt wiele czasu, po prostu ugotujcie ryż dzień wcześniej.

1. Ugotujcie ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, przepłuczcie go w zimnej wodzie i przesypcie do miski.

2. W tym samym czasie ugotujcie na parze groszek cukrowy (mrożony – ok. 8 minut) i odstawcie do ostygnięcia.

3. Pokrójcie cebulę w cienkie piórka i dodajcie do miski z ryżem.

4. Dorzućcie do miski posiekaną chilli bez pestek, żurawinę, orzechy i listki mięty (zostawcie kilka do dekoracji).

5. Odetnijcie polędwiczkę z piersi kurczaka. Ostrym nożem przekrójcie pierś wzdłuż na cieńsze kotlety. Przyprawcie mięso szczyptą soli, pieprzem i curry.

6. Smażcie kurczaka z obydwu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

7. W tym czasie dodajcie do sałatki groszek cukrowy, wlejcie sok z połowy limonki i oliwę extra vergine, i całość zamieszajcie.

8. Upieczonego kurczaka pokrójcie na kawałki i dodajcie do reszty składników.

9. Doprawcie sałatkę pieprzem, zamieszajcie i wyłóżcie na duży talerz. Danie udekorujcie pozostawionymi listkami mięty, a na brzegach sałatki rozłóżcie pokrojoną w cząstki limonkę. Można użyć ich dodatkowo do skrapiania sokiem porcji sałatki na talerzach.

Smacznego!

Salatka ryzowa z kurczakiem 2