- 2 steki z halibuta
- 100 g ryżu tricolore (mieszanka ziaren ryżu parboiled, czerwonego i dzikiego)
- 400 g mrożonej marchewki paryskiej
- trochę listków mięty
- pieprz, sól
To lekkie, a zarazem pożywne danie. Rozejrzyjcie się za okrągłą, delikatną, świetnie prezentującą się marchewką paryską; jeśli na nią nie traficie, możecie zastąpić ją mini marchewkami albo po prostu świeżą marchwią, pokrojoną w kostkę.
1. Ugotujcie ryż wg przepisu na opakowaniu.
2. Marchew ugotujcie na parze (ok. 8 minut).
3. Podczas gotowania marchewki, rozgrzejcie mocno patelnię grillową, a następnie ułóżcie oprószone solą i pieprzem steki na patelni – stroną bez skóry. Po chwili poruszcie ryby łopatką, żeby nie przywarły. Smażcie steki przez 1,5 – 2 minuty, a później ostrożnie przewróćcie je na drugą stronę. Po kolejnych 1,5 – 2 minutach ryba będzie gotowa.
4. Przełóżcie steki na talerze.
5. Wymieszajcie ryż z marchewką i miętą, doprawcie pieprzem i podawajcie wraz z rybą.
Smacznego!