Sałatka z pomidorków w melasie z granatów.
W ostatnim przepisie na pieczoną dynię (zobacz) wspomniałem o sałatce z pomidorów w melasie z granatów, a dziś podaję na nią przepis. To pyszne połączenie pomarańczy i pomidorków koktajlowych, podsmażonych w domowej melasie z granatów.
Domowa melasa z granatów to nic innego jak świeżo wyciśnięty sok z pestek granatu, zredukowany do konsystencji intensywnie czerwonej melasy. Smak tak przygotowanej melasy z granatów jest super skoncentrowany i nasycony słodyczą do tego stopnia, że przypomina syrop z daktyli, tyle że przełamany fajną cytrusową nutą. A dodatkowa zaleta melasy polega na tym, że łatwo możesz ją zrobić samodzielnie w domu. Wyraziście słodka melasa z granatów z kwaskowatymi refleksami stanowi doskonałą podstawę sosów do sałatek.
Pomidorki doskonale łączą się z melasą z granatów, a sok, który uwalniają podczas krótkiego smażenia na patelni, równoważy słodycz melasy. Świetnie sprawdza się również suszony rozmaryn, który nadaje całości bogatszego i ciekawszego smaku.
W razie potrzeby szpinak zastąp rukolą lub roszponką. W sezonie na pomarańcze, używam krwistoczerwonych sycylijskich, ponieważ mają trochę mniej słodki miąższ. Tak czy owak, nie ma przeszkód, by do sałatki dodać klasyczne pomarańcze albo na przykład grejpfrut.
Sałatka z pomidorków w melasie z granatów – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- kilka garści świeżego szpinaku o drobnych liściach
- 3 czerwone pomarańcze
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 2 duże granaty na sok
- trochę długo dojrzewającego sera (u mnie: holenderski ser z koziego mleka doprawiony pimentonem)
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu, roztartego w moździerzu
- szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu
- oliwa extra vergine
Sałatka z pomidorków w melasie z granatów – PRZEPIS:
- W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wyciśnij sok z pestek granatu. Warto wytłoczyć od razu więcej soku z większej ilości granatów, ponieważ smakuje po prostu rewelacyjnie!
- Do głębokiej patelni wlej około 300-400 ml soku z granatów i gotuj do momentu, aż się zredukuje (czyli wyraźnie zmniejszy objętość, zgęstnieje, zacznie pachnieć karmelem, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza) i powstanie melasa.
- W tym czasie ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i albedo. Na talerzach rozłóż liście szpinaku i plastry pomarańczy.
- Gdy sok z granatów zgęstnieje, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, dodaj pieprz, rozmaryn i przekrojone na pół pomidorki.
- Podgrzej całość, aż pomidorki zmiękną, ale zachowają kształt. Sok z pomidorów nieco rozrzedzi konsystencję melasy z granatów.
- Pomarańcze ze szpinakiem skrop oliwą, a na wierzch wyłóż pomidorki z patelni. Całość skrop sosem z granatów (z patelni).
- Dodaj wiórki sera (do strugania przyda się nóż do Parmezanu), a na koniec dopraw całość odrobiną oliwy.