Sałatka z rukwi wodnej i zielonych szparagów.
Młoda świeża rukiew wodna ma niezwykle delikatne listki, dlatego nie mieszam jej z resztą składników. Dzięki temu zachowuje formę, elegancko wygląda i stanowi główny zielony akcent w sałatce. Do takich misek nie dodaję przypraw, ponieważ lubię naturalny smak poszczególnych składników, ale nie ma przeszkód, by je dodać (sól, pieprz, zioła). Solone prażone migdały fajnie wzbogacają teksturę i dopełniają smak.
Sałatka z rukwi wodnej i zielonych szparagów – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- dwie duże garście rukwi wodnej
- około 600-700 g zielonych szparagów (zdrewniałe końcówki odłamane)
- pęczek rzodkiewek
- 3-4 pomidory malinowe (w zależności od wielkości)
- 2 kwiaty cukinii, żeńskie czyli z małą cukinką (opcjonalnie)
- garść prażonych solonych migdałów (albo nerkowców)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Sałatka z rukwi wodnej i zielonych szparagów – PRZEPIS:
- Zielone szparagi ugotuj w płaskim rondlu (3 minuty od momentu wrzucenia do wrzątku) i natychmiast ostudź pod zimną bieżącą wodą.
- Pokrój szparagi na małe kawałki (główki pozostaw w całości) i przełóż do dużej miski.
- Dodaj rzodkiewki pokrojone na kawałki, pokrojone pomidory i – również pokrojone – mini cukinki z żeńskich kwiatów cukinii. Dodaj trochę oliwy i wymieszaj.
- Do dwóch misek przełóż rukiew. Ułóż ją po jednej stronie każdej miski, a po drugiej stronie umieść pozostałe składniki sałatki. Na koniec przekrój wzdłuż kwiaty cukinii i wkomponuj je w sałatkę. Całość skrop oliwą (zwłaszcza rukiew) i posyp grubo posiekanymi solonymi migdałami lub nerkowcami, gotowe!