- 10 dużych truskawek
- 2 śliwki
- 6-8 owoców nieśplika (nespera)
- trochę mięty
- 1/2 limonki lub cytryny
Sałatka z truskawek, śliwek i nieśplika.
To banalnie prosta sałatka, którą przygotowałem z kilku rodzajów owoców kupionych na lizbońskim Mercado da Ribeira. Portugalskie truskawki są słodkie i bardzo smaczne, podobnie zresztą jak śliwki, które przypominają dostępne w PL duże okrągłe śliwki o ciemnej skórce, czasem opisywane na targach jako ‘afrykańskie’ albo ‚chilijskie’. Ile w tych opisach prawdy, nie mam pojęcia;-)
Najbardziej interesującym składnikiem są tu owoce nieśplika japońskiego – o intensywnie pomarańczowej barwie (ZOBACZ), lekko cierpkie, kwaskowate i bardzo orzeźwiające. Nieśpliki rosną na drzewach, przypominają połączenie jabłka ze śliwką, są jednak znacznie bardziej soczyste, a w środku mają kilka dużych pestek (najczęściej od 2 do 4, choć ich ilość zależy od wielkości owoców – ZOBACZ). Nieśplik możesz zastąpić dowolnym innym sezonowym owocem, który lubisz.
Sałatkę przygotowałem jako deser do steków z tuńczyka (przepis wkrótce).
Sprawdź inne przepisy z serii: GOTOWANIE NA WAKACJACH
PRZEPIS:
- Umyj owoce. Z truskawek usuń szypułki, a śliwki i nieśpliki wypestkuj. Nieśpliki obierz ze skórki.
- Wszystkie owoce pokrój na kawałki, wrzuć do miski i wymieszaj.
- Dodaj trochę listków mięty, wlej sok z limonki i podawaj.