- 800 g rabarbaru
- 800 g truskawek
- 4 łyżeczki stewii w liściach
- opcjonalnie: tonka (pół ziarenka świeżo startego) albo wanilia (2 laski)
Sorbet z rabarbaru i truskawek w wersji light – bez cukru.
Sorbet z rabarbaru i truskawek jest słodzony stewią w liściach, która łagodzi kwaskowaty smak rabarbaru.
Stewia w takiej postaci (świeża lub suszona) to doskonały, w 100% naturalny roślinny słodzik, który jest wyraźnie słodszy od cukru, a jednocześnie całkiem pozbawiony kalorii.
Liściasta stewia ma przyjemny smak, w przeciwieństwie do tych stewiowych słodzików, które dostępne są w formie płynu lub białego proszku. Warto pamiętać, że stewia stewii nierówna – im bardziej przetworzony produkt, tym więcej niepożądanych w nim dodatków, które mogą negatywnie wpływać na smak potraw.
Wspominałem już niejednokrotnie, że rabarbar i truskawki świetnie do siebie pasują. To sprawdzone połączenie, które warto wykorzystywać w różnych zestawieniach (ZOBACZ).
Sorbet jest świetnym, lekkim deserem na lato. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, ponieważ chodzi w nim o to, by zachować naturalny smak rabarbaru i nie przytłumiać go nadmiernie słodyczą. Jeśli wolisz, możesz zwiększyć ilość stewii albo dodać cukier (w takim przypadku polecam organiczny cukier kokosowy).
Sprawdź też inne PRZEPISY NA LODY I SORBETY
PRZEPIS:
- Łodygi rabarbaru umyj, odetnij brzydkie końcówki, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż rabarbar do garnka, wlej nieco wody i dodaj stewię.
- Gotuj, aż rabarbar idealnie zmięknie i częściowo się rozpadnie, a całość przybierze postać gęstego musu.
- Wystudź i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Truskawki opłucz i usuń z nich szypułki.
- Zmiksuj mus rabarbarowy z truskawkami na gładko. W razie potrzeby dolej odrobinę wody (tylko po to, by ułatwić pracę blendera).
- Dodaj przyprawy (opcjonalnie) i ponownie krótko zmiksuj.
- Gotową masę (ZOBACZ) wlej do sorbetiery (maszyny do lodów) i mieszaj zgodnie z instrukcją ok. 35-40 minut.
- Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na ok. 4-5 godzin.
- Sorbet przechowuj w zamrażarce. Jeśli zmrozi się zbyt mocno, przed podaniem wstaw go na godzinę do lodówki – nie rozpuści się, ale zmięknie w wystarczającym stopniu, by porcjować go przy pomocy łyżki do lodów.
Chcę to, genialne :D
Czy można zrobić taki sorbet w całości ręcznie, nie używając sorbetiery?
Tak, postępując tak jak w tym przepisie: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/lody-malinowe/
Piękny talerz!! Możesz zdradzić, gdzie go kupiłeś? Pozdrawiam, Ewelina
Na pchlim targu w Paryżu – jesienią ubiegłego roku, więcej info znajdziesz tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/paryz-20-pomyslow-na-spedzenie-czasu-o-ktorych-nie-przeczytasz-w-przewodniku-francja/