• 600 g czereśni
  • 600 g truskawek
  • dobrej jakości ser pleśniowy (tu: Pont L’Eveque, 220 g)
  • garść listków mięty pomarańczowej
  • garść listków tymianku
  • 1/2 łyżki miodu (mniszkowy)
  • mała garść orzechów nerkowca
  • mała garść pistacji
  • ocet balsamiczny
  • pieprz
  • tonka albo gałka muszkatołowa

Ser pleśniowy zapiekany z czereśniami i truskawkami.

To prosta i szybka zapiekanka z trzech świetnie współgrających ze sobą składników – słodkich krwistoczerwonych czereśni (równie dobrze sprawdzą się także wiśnie), truskawek oraz dobrej jakości sera pleśniowego.

Użyłem tu normandzkiego Pont l’Evêque AOP (o charakterystycznym kwadratowym kształcie – ZOBACZ), o którym więcej pisałem w jednym z postów nt. NORMANDII (od pewnego czasu wspomniany ser jest dostępny w Polsce).

W miarę możliwości wybierz ser pleśniowy z grubszą skórką (generalnie dobrze sprawdzają się sery sprzedawane w „drewnianych” opakowaniach), która sprawi, że ser nie rozpłynie się pod wpływem ciepła zbyt szybko.

Wierzchnią stronę sera potraktowałem gęstym jak masło, bardzo słodkim miodem mniszkowym, ale sprawdzi się również każdy inny. Miód dodaje nieco słodyczy (choć same owoce i tak są bardzo słodkie) oraz sprawia, że skórka górnej części sera ładnie się zapieka.

Sprawdź też:

Ser pleśniowy zapiekany z morelami pod orzechową posypką z tonką
Camembert zapiekany z figami i gruszkami

Ser zapiekany z duszonymi truskawkami i rabarbarem
Camembert z pieca z gruszką, tymiankiem i orzechami
Grillowany brie z sosem figowym i sałatką

Ser zapiekany z zielonymi szparagami, pomidorami i tymiankiem

Ser na sałacie z sosem figowym

Ser zapiekany z czeresniami L_11

Ser zapiekany z czeresniami L_01

Ser zapiekany z czeresniami L_09

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Owoce umyj i oczyść – wydryluj czereśnie, a z truskawek usuń szypułki.
  3. Do naczynia do zapiekania wrzuć wydrylowane czereśnie oraz truskawki. Większe truskawki przekrój na połówki.
  4. Wlej chlust octu balsamicznego, dopraw owoce pieprzem i tonką (lub gałką muszkatołową), dodaj listki świeżej mięty i tymianku, wymieszaj (ZOBACZ).
  5. Na środku naczynia umieść ser, wciskając go lekko w owoce. Powierzchnia sera powinna nieco wystawać ponad warstwę owoców, ponieważ ciepły ser i tak się w nie zapadnie.
  6. Wierzchnią warstwę sera posmaruj miodem, a całość posyp pistacjami i grubo posiekanymi nerkowcami (ZOBACZ).
  7. Wstaw do piekarnika na ok. 10-12 minut. Nie trzymaj zapiekanki w piekarniku zbyt długo – najlepiej będzie, jeśli ser zmięknie i zrobi się całkiem płynny wewnątrz, ale nie rozpadnie się i nie rozleje w naczyniu. A jeśli nawet tak się stanie, to żaden powód do zmartwienia 🙂

Ser zapiekany z czeresniami L_03

Ser zapiekany z czeresniami L_07

Ser zapiekany z czeresniami L_13