• 500 g zielonych szparagów
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 350 ml wody mineralnej
  • 50 ml octu z sherry (albo innego, np. cydrowego, jabłkowego, etc.)
  • 1-2 kopiaste łyżki cukru kokosowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • garść listków świeżej mięty pomarańczowej
  • szczypta soli

Lody szparagowe – w 100% roślinne, kremowe, absolutnie nietuzinkowe.

Lody szparagowe, a konkretnie kremowy sorbet z zielonych szparagów planowałem zrobić od kilku dobrych lat, ale jakoś się nie składało. W tym roku wreszcie udało się przejść od słów do czynów:-)

Lody ze szparagów nie są typowym słodkim deserem. Mają raczej łagodny, szparagowy smak, lekko podkręcony bardziej wyrazistymi dodatkami – octem z sherry, pieprzem i odrobiną cukru.

Warto podać je z balsamico, które dodaje deserowi mocniejszej pikantnej nuty.

Sprawdź też:

Lody szparagowe L_03

Lody szparagowe L_06

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj szparagi w płaskim rondlu (3 minuty). Gotowe szparagi przełóż do miski z zimną wodą (najlepiej z wodą z lodem). Pokrój je kawałki.
  2. Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na gładką masę.
  4. Przelej masę do miski i wstaw na noc do lodówki, by dobrze się schłodziła (ZOBACZ).
  5. Następnego dnia przełóż do sorbetiery i mieszaj ok. 20-25 minut.
  6. Przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na ok. 4 godziny.
  7. Lody możesz podać polane balsamico z dodatkiem różowego pieprzu.

Lody szparagowe L_04

Lody szparagowe L_05