• 600 g truskawek
  • 6 świeżych daktyli Medjool (wypestkowanych, ok. 80-100 g)
  • 2 łyżki zielonej kawy w ziarnach
  • 400 ml wrzącej wody

Koktajl truskawkowy z zieloną kawą.

Koktajl truskawkowy z zieloną kawą – dodający energii i pobudzający do życia orzeźwiający napój na bazie naparu z zielonych niepalonych ziaren kawy. Dla tych, którzy szukają odmiany albo energetycznego zamiennika dla porannego espresso czy filiżanki klasycznej czarnej kawy.

Zielona kawa to po prostu ziarna kawowca, które nie zostały poddane procesowi palenia. Niepalona kawa ma naturalny, charakterystyczny ziołowy aromat i jasnozieloną barwę. Napar z niej jest bladożółty (jak typowy napar ziołowy) i ma łagodny smak, w którym nie pojawia się choćby cień aromatu kawy palonej.

Używam zielonej kawy w ziarnach (ZOBACZ). Nie warto i nie ma potrzeby mielić jej w młynku. Po pierwsze dlatego, że nawet wysokiej jakości żarnowy młynek może na zielonych ziarnach dokonać żywota, a po drugie z uwagi na to, że zielona kawa ziarnista to jej najmniej przetworzona i tym samym najbardziej naturalna i wartościowa postać, dzięki czemu kawa dłużej zachowuje świeżość i pełnię walorów odżywczych (mielona z kolei – tak jak w przypadku kawy palonej – szybciej wietrzeje i nie powinna być przechowywana zbyt długo, a o rozpuszczalnej z dodatkiem zielonej kawy nie warto nawet wspominać).

Zieloną kawę można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dla zainteresowanych dodatkowe info: uważa się, że zielona kawa zmniejsza łaknienie, pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi oraz przyspiesza metabolizm dzięki zawartości kofeiny i kwasu chlorogenowego, a tym samym wspomaga proces odchudzania.

Sprawdź też: TRUSKAWKI – 6 NAJLEPSZYCH ZDROWYCH KOKTAJLI

Koktajl truskawkowy z kawa L_05

PRZEPIS:

  1. Dwie łyżki zielonej kawy wsyp do dużego kubka i zalej ok. 400 ml wrzątku. Przykryj i odstaw na 10 minut. Odcedź ziarna i odłóż; te same ziarna można zaparzać 2 lub nawet 3-krotnie, do czasu kolejnego parzenia przechowując je w lodówce. Napar odstaw do ostygnięcia.
  2. Truskawki opłucz, usuń szypułki i wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładko. Dodaj uprzednio wypestkowane daktyle i ponownie zblenduj.
  3. Wlej do blendera napar z zielonej kawy i zmiksuj z truskawkami.
  4. Podawaj od razu albo schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu.

Koktajl truskawkowy z kawa L_03