Sernik Błyskawica.
Trzykrotnie mielony tłusty twaróg, jajka i cukier kokosowy. To wszystko, czego potrzebujesz, by upiec ten łatwy i błyskawiczny sernik. Wystarczy połączyć składniki, wymieszać i wstawić do piekarnika. Prezencję ma może średnio elegancką, ale za to smakuje wybornie karmelowo, jak na sernik słodzony cukrem kokosowym przystało. A dzięki temu, że ma ultra prosty skład, jest też relatywnie lekki Bez polewy, bez kremu, bez spodu i takich tam.
Nie ma zdjęcia ciasta w przekroju, ponieważ w założeniu sernik nie był przeznaczony na blog, ale fejsbuk zdecydował inaczej. I oto jest, zapraszam!
Sernik Błyskawica – SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 22-24 cm:
- ok. 1-1,2 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu (twaróg śmietankowy też może być)
- 100 g cukru kokosowego
- 5 jajek (zerówki, wolny chów)
- dodatkowo: odrobina masła do natłuszczenia tortownicy
Sernik Błyskawica – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
- Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym starannie wyłóż papierem do pieczenia. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy tylko dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Jeżeli wolisz, możesz wyłożyć tortownicę papierem w mniej rustykalny sposób, tak by po upieczeniu sernik miał gładsze boki. Niezależnie od przyjętej metody, wnętrze tortownicy wyłożone papierem również starannie natłuść masłem. Odstaw.
- Przygotuj masę na sernik: mielony twaróg, jajka i cukier kokosowy wymieszaj ręcznie w misce.
- Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika na środkowy poziom na ok. godzinę. Przechowuj w lodówce.
A w jakiej temperaturze pięć?
W temperaturze wskazanej w pkt 1 przepisu.
Można czymś zastąpić cukier kokosowy?
W tym serniku lepiej nie rezygnować z cukru kokosowego, ponieważ odpowiada on za charakterystyczny karmelowy smak.