Vino Sexto Elemento David & Goliath 2017 Bobal DO Utiel-Requena.

Sexto Elemento to niewielka, ekologiczna rodzinna posiadłość w obrębie gminy Venta del Moro w zachodniej części DO Utiel-Requeña w regionie Walencji. Podobnie, jak wiele innych rodzin w okolicy, Rafa Lopez i jego przodkowie wiele pokoleń wstecz uprawiali winorośle na kilku należących do nich hektarach, sprzedając grona pobliskiej spółdzielni, która produkowała przeciętne wina przemysłowej jakości. W 2000 roku Rafa postanowił zaryzykować działalność na własną rękę i pod własnym szyldem, w pełni wykorzystując potencjał rodzinnej, biodynamicznie prowadzonej winnicy, a już w 2003 wprowadził na rynek pierwszy rocznik swego autorskiego wina pod marką Sexto Elemento. Był to rzecz jasna czysty 100% Bobal. Inne autochtoniczne odmiany, na których pracuje Bodegas 6º Elemento, to m.in. czerwony Royal oraz białe szczepy Tardana i Macabeo (Viura). Bodegas 6º Elemento na korkach wszystkich swoich win umieszcza cytat z Gaudiego. La originalidad es volver al origen. Autentyczność to powrót do źródeł. Autentyczność to uważność w obserwacji natury i czerpanie z niej inspiracji. Tak postępował Gaudi i tak działa Lopez, czerpiąc z tego, co oferuje mu górzyste terroir okolic Venta del Moro.

Każde dobre wino kryje jakąś historię, a w tej David (winemaker) odważnie stawia czoła Goliatowi (Bobal), pokonując go mocą pasji, prawdy, uczciwości i czystego serca. Starcie nie dość, że obywa się bez ofiar, to jeszcze daje światu kolejne świetne wino: Bobal David & Goliath.

Bobal David & Goliath jest drugim z serii trzech autorskich win tego producenta, wytwarzanych w pełni naturalnymi metodami z odmiany Bobal. Powstaje z owoców ze starych ponad 60-letnich krzewów uprawianych organicznie na gliniastej glebie na wysokości ok. 900 m npm (zero pestycydów, ręczny zbiór do małych skrzynek, ręczna selekcja, winogrona wyciskane stopami), bez dodatku siarczynów, z długą naturalną fermentacją na rdzennych drożdżach, bez klarowania i konserwantów. Czysta ekspresja terroir. Bobal David & Goliath dojrzewa w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez co najmniej 12 miesięcy, jednocześnie przechodząc w tym czasie, w beczce, integralną obróbkę, czyli wszystko naraz: fermentację alkoholową i malolaktyczną oraz dojrzewanie na osadzie z okresowym bâtonnage. 

Vino Sexto Elemento Bobal David & Goliath ma kolor burgundu ciemnego jak noc i gęstą konsystencję, która znaczy łzami szkło. W aromacie eksplozja czarnych owoców z nutą dębiny, tonki, wanilli i goździków. W ustach znów owocowa intensywność, wiśnie, jeżyny, leśne jagody, ale też dzikie zioła, suszony tymianek i dym z paleniska. Solidna struktura, pełne, mocne i eleganckie, doskonale zrównoważone, z gładkimi taninami. Tak smakuje późna jesień. Znakomite, autentyczne wino, które jest pod każdym względem unikalne.

Nazwa: Vino Sexto Elemento David & Goliath 2017 Bobal DO Utiel-Requena
Kraj: Hiszpania
Region: Valencia, Utiel-Requena
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 100% Bobal
Moc: 15,5%
Limitowana edycja 2500 butelek (1628)
Wino kupiliśmy w Walencji

Vino Sexto Elemento David and Goliath

Vino Sexto Elemento David and Goliath