Śliwki zapiekane z prosciutto i parmigiano reggiano.

Miała być zapiekanka z figami, a wyszło jak zwykle. Potrzebowałem około dwóch kilogramów dojrzałych soczystych owoców o ładnym świeżym miąższu, ale niestety w polskich warunkach taka ilość dobrej jakości fig często jest celem nie do osiągnięcia, skończyło się więc na śliwkach z niewielkim dodatkiem fig. Do tego Prosciutto San Daniele, Parmigiano Reggiano i trochę dobrej oliwy. Nie dodaję soli, ponieważ prosciutto i parmezan są już wystarczająco słone.

Śliwki zapiekane z prosciutto i Parmigiano Reggiano

Śliwki zapiekane z prosciutto i Parmigiano Reggiano – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • około 1,5 kg dojrzałych śliwek, wypestkowanych
  • 6-8 dojrzałych fig
  • 100 g Prosciutto (lub innej długo dojrzewającej szynki)
  • około 80-100 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego
  • oliwa extra vergine dobrej jakości
  • 1-2 sztuki długiego pieprzu, roztartego w moździerzu (opcjonalnie)

Śliwki zapiekane z prosciutto i Parmigiano Reggiano – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  2. Owoce umyj, śliwki przekrój na pół i wypestkuj, figi przekrój na połówki lub na ćwiartki.
  3. Ułóż owoce w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania, przekładając je plastrami prosciutto.
  4. Dopraw pieprzem (opcjonalnie) i posyp świeżo startym Parmezanem. Skrop oliwą.
  5. Wstaw do piekarnika na około 40 minut. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser zacznie się rumienić.

Śliwki zapiekane z prosciutto i Parmigiano Reggiano

Śliwki zapiekane z prosciutto i Parmigiano Reggiano

Śliwki zapiekane z prosciutto i Parmigiano Reggiano