Śliwki zapiekane z prosciutto i parmigiano reggiano.
Miała być zapiekanka z figami, a wyszło jak zwykle. Potrzebowałem około dwóch kilogramów dojrzałych soczystych owoców o ładnym świeżym miąższu, ale niestety w polskich warunkach taka ilość dobrej jakości fig często jest celem nie do osiągnięcia, skończyło się więc na śliwkach z niewielkim dodatkiem fig. Do tego Prosciutto San Daniele, Parmigiano Reggiano i trochę dobrej oliwy. Nie dodaję soli, ponieważ prosciutto i parmezan są już wystarczająco słone.
Śliwki zapiekane z prosciutto i Parmigiano Reggiano – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- około 1,5 kg dojrzałych śliwek, wypestkowanych
- 6-8 dojrzałych fig
- 100 g Prosciutto (lub innej długo dojrzewającej szynki)
- około 80-100 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego
- oliwa extra vergine dobrej jakości
- 1-2 sztuki długiego pieprzu, roztartego w moździerzu (opcjonalnie)
Śliwki zapiekane z prosciutto i Parmigiano Reggiano – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Owoce umyj, śliwki przekrój na pół i wypestkuj, figi przekrój na połówki lub na ćwiartki.
- Ułóż owoce w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania, przekładając je plastrami prosciutto.
- Dopraw pieprzem (opcjonalnie) i posyp świeżo startym Parmezanem. Skrop oliwą.
- Wstaw do piekarnika na około 40 minut. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser zacznie się rumienić.