• 150 g bezglutenowego spaghetti (albo innego długiego makaronu)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sporo mielonego czarnego pieprzu
  • ok. 30 g parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka plasterków prosciutto (opcjonalnie)

Spaghetti alla carbonara.

Carbonara to oczywiście klasyk kuchni włoskiej. Bardzo często, także w restauracjach, do makaronu dodawana jest śmietana. W praktyce jednak nie tylko nie jest ona do niczego potrzebna, ale co więcej oryginalny, włoski sposób przyrządzania spaghetti alla carbonara uwzględnia tylko jajka.

Klasycznym dodatkiem jest tu również podsmażony boczek, ale ja częściej zastępuję go surowym prosciutto. Szynka parmeńska jest nie tylko bardzo bezpieczna pod względem bezglutenowości, ale też jej mięsny wyrazisty posmak zawsze świetnie współgra z makaronem pod każdą postacią.

Bazylia (może być także np. odrobina pietruszki) nie jest wzorcowym dodatkiem, ale wystarczy dosłownie kilka listków, by nieco ożywić danie.

Sprawdź też inne przepisy na SPAGHETTI.

Spaghetti z prosciutto L_03

PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W tym czasie wbij do miski jajko i żółtko, rozbełtaj je widelcem. Dodaj sporo pieprzu.
  3. Zetrzyj na tarce parmezan.
  4. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i przełóż do miski z jajkami wraz z odrobiną wody po gotowaniu makaronu. Dokładnie i szybko wszystko wymieszaj, tak by jajka ścięły się pod wpływem temperatury makaronu. Wystarczy tylko chwila, nie mieszaj zbyt długo, bo jajka zmienią się w jajecznicę.
  5. Dodaj parmezan i porwaną na drobne kawałki bazylię oraz dopraw pieprzem. Wymieszaj i od razu podawaj razem z prosciutto.

Spaghetti z prosciutto L_04

Spaghetti z prosciutto L_02