- 150 g bezglutenowego spaghetti
- ok. 300 g bobu (waga bez skórki)
- trochę bottargi w kawałku
- duża garść listków kolendry
- garść listków mięty
- sporo różowego pieprzu
- 1 suszona papryczka piri piri
- pieprz
- sól
- oliwa extra vergine
Spaghetti z bobem i bottargą.
Proste danie z trzech składników, ziół i przypraw.
Jak zawsze poza sezonem używam tu bobu, który zamroziłem w czerwcu / lipcu. Taki bób doskonale nadaje się do potraw przyrządzanych zarówno na gorąco, jak i na zimno (ZOBACZ). Wystarczy tylko go rozmrozić i jest gotowy do użycia. W sezonie najlepiej rzecz jasna sięgać po młody, świeży bób, który nie ma sobie równych.
Bottarga (więcej info TUTAJ) doskonale komponuje się z makaronem i stanowi jego idealne dopełnienie. Jeśli jej nie masz albo nie lubisz, możesz zastąpić ją innym rybnym akcentem – np. anchois, a nawet dobrej jakości rybkami z puszki, np. szprotkami lub portugalskimi / hiszpańskimi sardynkami czy mini makrelami.
Sprawdź też inne przepisy z BOTTARGĄ.
PRZEPIS:
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie (wg czasu podanego na opakowaniu).
- W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż ugotowany i obrany ze skórki bób wraz z pokruszoną papryczką. W razie potrzeby dodaj na patelnię trochę wody z gotowania makaronu.
- Gdy bób się podgrzeje, a makaron będzie gotowy, przełóż go do bobu, dodaj pieprz i trochę wody z gotowania. Wody nie powinno być zbyt dużo, ponieważ musi szybko odparować i zostać wchłonięta przez makaron. Przez chwilę duś wszystko, mieszając.
- Zdejmij patelnię z ognia, dopraw pieprzem, dodaj świeże zioła i wymieszaj.
- Na wierzch każdej porcji zetnij przy pomocy mandoliny trochę płatków bottargi. Skrop oliwą i podawaj.
Jadłbym. Gdzie kupiłeś bottargę w takiej postaci?