• 150 g bezglutenowego spaghetti
  • ok. 300 g bobu (waga bez skórki)
  • trochę bottargi w kawałku
  • duża garść listków kolendry
  • garść listków mięty
  • sporo różowego pieprzu
  • 1 suszona papryczka piri piri
  • pieprz
  • sól
  • oliwa extra vergine

Spaghetti z bobem i bottargą.

Proste danie z trzech składników, ziół i przypraw.

Jak zawsze poza sezonem używam tu bobu, który zamroziłem w czerwcu / lipcu. Taki bób doskonale nadaje się do potraw przyrządzanych zarówno na gorąco, jak i na zimno (ZOBACZ). Wystarczy tylko go rozmrozić i jest gotowy do użycia. W sezonie najlepiej rzecz jasna sięgać po młody, świeży bób, który nie ma sobie równych.

Bottarga (więcej info TUTAJ) doskonale komponuje się z makaronem i stanowi jego idealne dopełnienie. Jeśli jej nie masz albo nie lubisz, możesz zastąpić ją innym rybnym akcentem – np. anchois, a nawet dobrej jakości rybkami z puszki, np. szprotkami lub portugalskimi / hiszpańskimi sardynkami czy mini makrelami.

Sprawdź też inne przepisy z BOTTARGĄ.

spaghetti-z-bottarga-l_05

PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie (wg czasu podanego na opakowaniu).
  2. W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż ugotowany i obrany ze skórki bób wraz z pokruszoną papryczką. W razie potrzeby dodaj na patelnię trochę wody z gotowania makaronu.
  3. Gdy bób się podgrzeje, a makaron będzie gotowy, przełóż go do bobu, dodaj pieprz i trochę wody z gotowania. Wody nie powinno być zbyt dużo, ponieważ musi szybko odparować i zostać wchłonięta przez makaron. Przez chwilę duś wszystko, mieszając.
  4. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw pieprzem, dodaj świeże zioła i wymieszaj.
  5. Na wierzch każdej porcji zetnij przy pomocy mandoliny trochę płatków bottargi. Skrop oliwą i podawaj.

spaghetti-z-bottarga-l_07

spaghetti-z-bottarga-l_04