• ok. 10 zielonych szparagów
  • 6 przegrzebków
  • 400-500 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu lub ostrej papryki
  • 1 łyżeczka sumaku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 2-3 chlusty octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżka miodu
  • kilka jadalnych kwiatków do dekoracji (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • masło i olej do smażenia
  • oliwa extra vergine

Zielone szparagi, przegrzebki i konfitura z pomidorów.

Proste, trzyskładnikowe danie ze smażonych przegrzebków, szparagów i szybkiej konfitury z pomidorków koktajlowych

O zaletach smażonych na maśle przegrzebków (małży Św. Jakuba) nie muszę chyba przekonywać nikogo, kto kiedykolwiek miał okazję ich próbować. Przegrzebki są dość drogie, ale wystarczy tylko kilka sztuk, dlatego naprawdę warto się skusić. Jędrne i chrupkie smażone zielone szparagi to również sprawdzony dodatek.

Obok przegrzebków i szparagów, swoistym bohaterem tego dania jest jednak świetna konfitura z pomidorków koktajlowych. Jeśli chcesz, pomidorki możesz obrać ze skórki (w tym celu nakłuj każdy pomidorek nożem, przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę, aż skórka zacznie sama odchodzić), ale ja wolę ją zostawić. Po pierwsze, tak jest szybciej, a poza tym skórki nadają całości więcej smaku. Zmiksowane zagęszczają konfiturę, która dusi się na tyle długo, że pozostałości skórek całkowicie miękną i w żaden sposób nie przeszkadzają.

Przegrzebki szparagi L_07

Przegrzebki szparagi L_02

PRZEPIS:

1. Pomidorki przekrój na pół i przełóż do garnka. Duś, aż całość będzie przypominać sos pomidorowy. Wlej ocet balsamiczny, dodaj sól, pieprz, sumak i paprykę.

2. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj sos dokładnie, tak by rozdrobnić skórki. Dodaj miód i płatki chilli, po czym gotuj sos, aż sok odparuje całkowicie, a całość zgęstnieje i będzie przypominać pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.

3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, umyj i wysusz szparagi papierowym ręcznikiem. W szerokiej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć szparagi. Smaż szparagi ok. 4-5 minut, w połowie tego czasu przewracając je na drugą stronę. W razie potrzeby smaż nieco dłużej, ale bądź ostrożny, ponieważ szparagi powinny pozostać jędrne i chrupkie. Gotowe szparagi zdejmij z patelni.

4. W tym czasie na niewielkiej patelni rozgrzej masło i olej. Dopraw przegrzebki pieprzem (i – jeśli potrzebujesz – solą) i smaż je przez 2 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

5. Przegrzebki podaj ze szparagami i konfiturą z pomidorów. Porcje możesz udekorować jadalnymi kwiatami, np. bratkami.

Smacznego!

Przegrzebki szparagi L_10

Przegrzebki szparagi L_06

Przegrzebki szparagi L_04