- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (provena)
- 4 łyżki surowego kakao (tu: Surovital)
- 0,5 szklanki prażonej mąki amarantusowej
- 3 łyżki chia
- 120 g mąki dyniowej albo dowolnej innej mąki orzechowej
- 2 łyżki kruszonego ziarna kakao
- 1 łyżka czarnego sezamu
- pół szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego (nie mielonego)
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 250 g suszonych fig
- 1 szklanka wody (200 ml)
- szczypta soli
Batoniki owsiane – bezglutenowe i wegańskie. Z figami, chia i surowym kakao.
Jeszcze jeden przepis na batony musli, które są doskonałą, a przy okazji bardzo poręczną alternatywą dla domowej granoli (SPRAWDŹ PRZEPIS). Doskonale nadają się w szczególności jako zdrowa przekąska na wynos, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz.
Batoniki są błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. Figi możesz zastąpić dowolną inną mieszanką suszonych owoców, np. morelami, śliwkami, daktylami, rodzynkami, etc. Możesz również dowolnie modyfikować skład batonów – jeśli nie masz chia, dodaj więcej sezamu albo posiekanych orzechów.
Prażona mąka amarantusowa – w przeciwieństwie do zwykłej, nieprażonej mąki z amarantusa – nadaje się do jedzenia na surowo. Z uwagi na to, że batony są pieczone, możesz użyć tutaj mąki z amarantusa dowolnego typu. Mąkę z dyni lub orzechów możesz zastąpić mielonymi orzechami.
Z podanych proporcji otrzymasz 12 batonów. Jeden baton ma ok. 280 kcal.
Sprawdź też:
– przepis na bezglutenową granolę jaglaną
– inne przepisy na pyszne MUSLI BATONY
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Figi wrzuć do miseczki, zalej ciepłą wodą (lub wrzątkiem – ok. 1 szklanki) i odstaw na pół godziny, po czym zmiksuj figi wraz z wodą, w której się moczyły, na krem – ZOBACZ.
3. Przełóż krem do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj – najlepiej dłońmi.
4. Przełóż masę bakaliową do płaskiego naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia, wyrównaj i starannie ugnieć (ZOBACZ).
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25 minut i piecz, aż masa lekko się zrumieni.
6. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w naczyniu) na ok. 20-30 minut.
7. Jeszcze ciepłą masę podziel na kwadratowe batony (tu: 12 sztuk) i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Pyszne batoniki, skład mają idealny
ulala, to jest to! :)
Śliczne kubeczki
Pysznie wyglądają! Jaką masz kawę w tych świetnych kubkach? :D
Kawę mam zwyczajną:-), taką: https://instagram.com/p/2akfj8pV3j/?taken-by=facetikuchnia_backstage
Pycha i mega skład
To najlepsze musli batony jakie w życiu jadłem!
Przepyszne