• 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (provena)
  • 4 łyżki surowego kakao (tu: Surovital)
  • 0,5 szklanki prażonej mąki amarantusowej
  • 3 łyżki chia
  • 120 g mąki dyniowej albo dowolnej innej mąki orzechowej
  • 2 łyżki kruszonego ziarna kakao
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego (nie mielonego)
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 250 g suszonych fig
  • 1 szklanka wody (200 ml)
  • szczypta soli

Batoniki owsiane – bezglutenowe i wegańskie. Z figami, chia i surowym kakao.

Jeszcze jeden przepis na batony musli, które są doskonałą, a przy okazji bardzo poręczną alternatywą dla domowej granoli (SPRAWDŹ PRZEPIS). Doskonale nadają się w szczególności jako zdrowa przekąska na wynos, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz.

Batoniki są błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. Figi możesz zastąpić dowolną inną mieszanką suszonych owoców, np. morelami, śliwkami, daktylami, rodzynkami, etc. Możesz również dowolnie modyfikować skład batonów – jeśli nie masz chia, dodaj więcej sezamu albo posiekanych orzechów.

Prażona mąka amarantusowa – w przeciwieństwie do zwykłej, nieprażonej mąki z amarantusa – nadaje się do jedzenia na surowo. Z uwagi na to, że batony są pieczone, możesz użyć tutaj mąki z amarantusa dowolnego typu. Mąkę z dyni lub orzechów możesz zastąpić mielonymi orzechami.

Z podanych proporcji otrzymasz 12 batonów. Jeden baton ma ok. 280 kcal.

Sprawdź też:

– przepis na bezglutenową granolę jaglaną

– inne przepisy na pyszne MUSLI BATONY

bakaliowy chlebek z chia

Batoniki figowe L_02

Batoniki figowe L_03

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Figi wrzuć do miseczki, zalej ciepłą wodą (lub wrzątkiem – ok. 1 szklanki) i odstaw na pół godziny, po czym zmiksuj figi wraz z wodą, w której się moczyły, na krem – ZOBACZ.

3. Przełóż krem do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj – najlepiej dłońmi.

4. Przełóż masę bakaliową do płaskiego naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia, wyrównaj i starannie ugnieć (ZOBACZ).

5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25 minut i piecz, aż masa lekko się zrumieni.

6. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w naczyniu) na ok. 20-30 minut.

7. Jeszcze ciepłą masę podziel na kwadratowe batony (tu: 12 sztuk) i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Batoniki figowe L_01

Batoniki figowe L_05