- 10-12 zielonych szparagów
- 1 cienki por
- 2 jajka
- mała garść listków świeżego oregano (może być również świeży tymianek)
- 40 g niepasteryzowanego kawioru z jesiotra syberyjskiego* (tu: 4 puszki po 10 g)
- bottarga
- olej z gorczycy (lub oliwa extra vergine)
Szparagi z jajkiem i kawiorem.
Sezon szparagowy w pełni, więc moje ulubione szparagi raz jeszcze :-)
Klasyczne połączenie, czyli jajka i zielone szparagi, uzupełnione świeżym kawiorem z jesiotra syberyjskiego.
Wyrazistości – bez przytłumiania naturalnego smaku kawioru – dodaje sałatce (przystawce) olej z gorczycy oraz świeżo starta bottarga, która dodatkowo podkreśla rybny charakter dania.
Sprawdź inne przepisy ze szparagami.
PRZEPIS:
- Ugotuj jajka na twardo (ok. 7 minut).
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
- Pora podziel na dwa kawałki mniej więcej długości szparagów i przekrój je wzdłuż na połowy, uzyskując w ten sposób cztery kawałki.
- Pora i szparagi usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
- Ułóż szparagi i por na talerzach. Obierz jajka ze skorupki i posiekaj. Rozsyp jajka na talerzach.
- Dodaj świeże listki oregano i skrop sałatkę olejem z gorczycy.
- Dodaj kawior i oprósz szparagi świeżo startą bottargą.
*Świeży niepasteryzowany kawior z jesiotra syberyjskiego z farm organicznych w Lombardii (Cremona) włoskiej marki Adamas
Kawior to jedna z tych rzeczy, które uwielbiam, ale na które po prostu mnie nie stać. Na kawiorze nie warto oszczędzać i kupować tanich podróbek, a to sprawia, że pozostaje on jednak towarem luksusowym.
Bardzo podoba mi się ten przepis i połączenie kawioru ze szparagami. Chętnie bym spróbowała, pozdrawiam, ania
A gdzie kupić dobry kawior? ( w Warszawie)
U tego Pana: https://www.facebook.com/warszawacaviar/