• SPODY:
  • 120 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki amarantusowej
  • 50 g nierafinowanego bio oleju kokosowego (tu: Kokonati)
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka nierafinowanego bio oleju kokosowego
  • DODATKI:
  • dowolne bakalie albo owoce

Mini torciki na migdałowym spodzie z cienką warstwą gorzkiej czekolady, udekorowane orzechami i owocami.

Kolejny szybki przepis na pyszny, bezglutenowy i wegański deser. Bez pieczenia!

Spody są wytrawne. Jeśli wolisz słodsze smaki, dodaj do masy 2 łyżki miodu lub cukru.

Pamiętaj, że tylko prażona mąka amarantusowa może być spożywana bez obróbki termicznej. Jeśli nie masz takiej mąki pod ręką, nie używaj zwykłej amarantusowej. Możesz ograniczyć się tylko do migdałowej, albo użyć np. dodatkowo kokosowej, orzechowej czy słonecznikowej.

Polewę zrobiłem z gorzkiej 70% czekolady Zotter – bezglutenowej i wegańskiej. Składa się ona z masy kakaowej, masła kakaowego, cukru trzcinowego i soli. Nie zawiera mleka ani jakichkolwiek innych składników pochodzenia zwierzęcego.

Z podanych proporcji składników otrzymasz 6 ciastek.

Babeczki L_04

Babeczki L_10

PRZEPIS:

1. Przygotuj spody: w misce albo w mikserze wymieszaj dokładnie mąkę migdałową, prażoną mąkę amarantusową i nierafinowany olej kokosowy. Kiedy masa przybierze postać lekko tłustego grudkowego piasku, przesyp ją do foremek (u mnie: silikonowa forma do muffinów), dokładnie ugnieć palcami (ZOBACZ) i wstaw na godzinę do lodówki.

2. Po tym czasie przygotuj polewę czekoladową: w kąpieli wodnej (kąpiel wodna – np. miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody) rozpuść czekoladę (użyłem TAKIEJ) z dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego. Dokładnie wymieszaj i zestaw z ognia.

3. Zanurzaj kolejno spody w czekoladzie i odkładaj je na talerz czekoladą do góry (ZOBACZ).

4. Odstaw na kwadrans do lekkiego zastygnięcia.

5. Udekoruj dowolnymi dodatkami. U mnie: (1) białe maliny, (2) czerwone maliny, (3) borówki, (4) jeżyny+kruszone ziarno kakao oraz (5) nerkowce.

Torciki z białymi malinami były dwa, ale do zdjęć dotrwał – jak widać – tylko jeden 😉

Smacznego!

Babeczki L_09

Babeczki L_01