- 3 cykorie
- 2 fenkuły
- pół sałaty rzymskiej (lub 1 cała - mniejsza)
- 1/3 pęczka koperku
- garść listków mięty lub bazylii
- ser (opcjonalnie, tu: ok. 60-80 g koziego)
- sok z połowy cytryny
- oliwa extra vergine
- pieprz, sól
Szybka, zdrowa surówka z dodatkiem sera na zasadzie dużo pysznej zieleniny w jednej misce. Dobry dodatek do wszystkiego albo lekka samodzielna przekąska.
O ile się nie mylę, to pierwszy opublikowany przeze mnie przepis ze słowem „surówka” w nazwie, choć sałatek znajdziesz u mnie dziesiątki, jeśli nie setki (ZOBACZ).
Granica między sałatką a surówką jest dość płynna, tu jednak mam wrażenie, że określenie „surówka” będzie bardziej akuratne.
To klasyczna surówka w rodzaju ‚wymieszaj każdy typ zieleniny, jaki tylko masz pod ręką’. Wykorzystałem tu właśnie to, co zostało mi w lodówce z innych potraw – trochę cykorii, pół główki sałaty rzymskiej, fenkuł i sporo ziół oraz kawałek twardego koziego sera.
Dodatek sera sprawia, że może to być samodzielne lekkie danie, zwłaszcza np. w upalny letni dzień. Skromniejsza wersja beznabiałowa także dobrze się sprawdzi, w tym np. jako dodatek do mięsa czy ryby. Wszystkie warzywa posiekałem, sałatę również – tak jest szybciej i bardziej jednolicie.
To tylko propozycja. Każdy ze składników można zastąpić innym i przygotować to, co lubi się najbardziej.
PRZEPIS:
1. Fenkuł (koper włoski) przekrój wzdłuż na pół, usuń zdrewniałą końcówkę i cienko posiekaj. Przełóż do miski.
2. Grubo posiekaj cykorię i sałatę, dodaj do fenkułu.
3. Dodaj posiekany koperek i miętę.
4. Pokrój ser na kawałki i dodaj do warzyw.
5. Wlej dressing na bazie soku z cytryny, oliwy, pieprzu i ewentualnie soli (ja nie używam). Wymieszaj i gotowe.
Smacznego!
Biorę wszystko ;)
Lubię takie odświeżające jedzonko
U mnie koper włoski leci do wszystkiego ;)
Samo zdrowie
Zawsze się zastanawiam, jaka właściwie jest różnica pomiędzy sałatką a surówką…
Fenkuł, fenkuł… nigdy nie jadłam, czas się chyba przekonać