• 3 cykorie
  • 2 fenkuły
  • pół sałaty rzymskiej (lub 1 cała - mniejsza)
  • 1/3 pęczka koperku
  • garść listków mięty lub bazylii
  • ser (opcjonalnie, tu: ok. 60-80 g koziego)
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa extra vergine
  • pieprz, sól

Szybka, zdrowa surówka z dodatkiem sera na zasadzie dużo pysznej zieleniny w jednej misce. Dobry dodatek do wszystkiego albo lekka samodzielna przekąska.

O ile się nie mylę, to pierwszy opublikowany przeze mnie przepis ze słowem „surówka” w nazwie, choć sałatek znajdziesz u mnie dziesiątki, jeśli nie setki (ZOBACZ).

Granica między sałatką a surówką jest dość płynna, tu jednak mam wrażenie, że określenie „surówka” będzie bardziej akuratne.

To klasyczna surówka w rodzaju ‚wymieszaj każdy typ zieleniny, jaki tylko masz pod ręką’. Wykorzystałem tu właśnie to, co zostało mi w lodówce z innych potraw – trochę cykorii, pół główki sałaty rzymskiej, fenkuł i sporo ziół oraz kawałek twardego koziego sera.

Dodatek sera sprawia, że może to być samodzielne lekkie danie, zwłaszcza np. w upalny letni dzień. Skromniejsza wersja beznabiałowa także dobrze się sprawdzi, w tym np. jako dodatek do mięsa czy ryby. Wszystkie warzywa posiekałem, sałatę również – tak jest szybciej i bardziej jednolicie.

To tylko propozycja. Każdy ze składników można zastąpić innym i przygotować to, co lubi się najbardziej.

Surowka L_04

PRZEPIS:

1. Fenkuł (koper włoski) przekrój wzdłuż na pół, usuń zdrewniałą końcówkę i cienko posiekaj. Przełóż do miski.

2. Grubo posiekaj cykorię i sałatę, dodaj do fenkułu.

3. Dodaj posiekany koperek i miętę.

4. Pokrój ser na kawałki i dodaj do warzyw.

5. Wlej dressing na bazie soku z cytryny, oliwy, pieprzu i ewentualnie soli (ja nie używam). Wymieszaj i gotowe.

Smacznego!

Surowka L_03