• 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao (Raw Cocoa - bez mleka w składzie)
  • 50 g mąki migdałowej (bezglutenowa, odtłuszczona)
  • 50 g owczego sera montesardo
  • 1 mały dojrzały banan
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao (Surovital)
  • 2 łyżki zielonej herbaty Matcha do obtaczania trufli
  • 4 łyżeczki miodu Manuka
  • 2 łyżeczki oliwy z pomarańczą (La Masrojana)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

Raw Cocoa, Matcha, Montesardo i Manuka, czyli… najbardziej wypasione trufle ever.

Gorzka surowa czekolada, japońska zielona herbata Matcha, włoski ser owczy Montesardo i nowozelandzki miód Manuka. Wytrawne trufle z serem dla odważnych (i na specjalne okazje). Obok takich łakoci nie można przejść obojętnie.

😉

Nie trzeba niczego rozpuszczać, gotować ani studzić. Używam tu surowej gorzkiej czekolady Raw Cocoa o zawartości 70% kakao (bez mleka w składzie) oraz surowego gorzkiego kakao z ziaren Criollo.

W truflach nie ma masła ani śmietany. Jest za to kremowy, mocno czekoladowy środek z delikatnymi słonymi nutami (ser daje o sobie znać bardzo nieśmiało – jest lekko wyczuwalny w postaci bardzo drobnych grudek), wyraźnie pomarańczowe refleksy wynikające z dodatku oliwy z pomarańczą oraz nietuzinkowa, zwracająca uwagę posypka z intensywnie zielonej japońskiej Matchy.

WIĘCEJ O MATCHY PRZECZYTASZ TUTAJ

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na 18 trufli (w zależności od wielkości formowanych kulek).

(1 trufla = ok. 80 kcal)

Matcha trufle L_05

Matcha trufle L_14

1. Ser zetrzyj na proszek na tarce o drobnych oczkach i odstaw.

2. Czekoladę zetrzyj na proszek na tarce o drobnych oczkach.

3. W robocie kuchennym (tu: w dzieży Kitchen Aid’a) dokładnie wymieszaj utartą czekoladę i mąkę migdałową – na jednolity pył (jeśli nie masz mąki migdałowej, możesz zastąpić ją mielonymi migdałami, ale moim zdaniem lepiej użyć mąki migdałowej – to również mielone migdały, ale dodatkowo nieco odtłuszczone, dzięki czemu mąka zawiera 2 x mniej kalorii niż zwykłe mielone migdały – mąka z migdałów ma w 100 g ok. 330 kcal, a mielone migdały – ok. 650 kcal).

4. Banana obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na miazgę.

5. Do startej czekolady wymieszanej z mąką dodaj wszystkie pozostałe składniki: kakao, banana, miód, cynamon, oliwę pomarańczową i pastę z wanilii (ZOBACZ). Mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż masa uzyska konsystencję gładkiej, gęstej i dość mocno klejącej pasty.

6. Dodaj do masy ser i mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż ser dokładnie połączy się z czekoladową masą. Jasne drobinki sera powinny stać się całkiem niewidoczne.

7. Do małej miseczki wsyp ok. 2 łyżki Matchy.

8. W dłoniach formuj z masy czekoladowej małe kulki. Każdą kulkę obtocz w sproszkowanej zielonej herbacie w miseczce (pojedynczo) i odłóż na talerz. Trufle na talerzu nie powinny się stykać. By usprawnić sobie pracę, najlepiej najpierw uformować z masy kulki i odłożyć je na jeden talerz, a później kolejno obtaczać je w herbacie i gotowe odkładać na drugi talerz.

9. Talerz z gotowymi truflami wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Trufle możesz przechowywać w lodówce do 4 dni, ale zakładam, że spałaszujesz je wcześniej.

Smacznego!

Miody Manuka możesz kupić TUTAJ.

SPRAWDŹ TEŻ: MATCHA SHAKE

Matcha trufle L_07

Matcha trufle L_16

Matcha trufle L_03