- TRUFLE:
- 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 100 g daktyli (tu: świeże izraelskie)
- 50 g suszonej żurawiny
- 5 g ekspandowanego amarantusa
- 1 kopiasta łyżka kruszonego ziarna kakao
- POSYPKA:
- 4 łyżki surowego kakao
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
Trufle z suszonych owoców z dodatkiem amarantusa. Energetyczna i zdrowa słodka przekąska bez cukru.
Postaraj się użyć owoców suszonych najlepszej możliwej jakości.
Najlepsze będą takie, które da się porwać palcami na kawałki, ale jeśli będziesz mieć z tym problem, do posiekania owoców możesz użyć noża lub robota kuchennego.
Dzięki daktylom trufle są bardzo słodkie, a kwaskowata żurawina dobrze tę słodycz przełamuje.
Korzenna posypka z kakao, cynamonu, mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej jest niezwykle aromatyczna i dodaje truflom fajnego, zimowego charakteru.
Trufle są bezglutenowe i wegańskie.
PRZEPIS:
1. Daktyle wypestkuj.
2. Morele i daktyle porwij na cząstki i wrzuć do miski.
3. Dodaj suszoną żurawinę (w całości), amarantus i kruszone ziarno kakao.
4. Ugnieć wszystko w misce jak ciasto i uformuj z powstałej masy kulę.
5. Wstaw do lodówki na godzinę.
6. Formuj z owocowej masy kulki i odkładaj na talerz.
7. Do małej miski wsyp kakao, cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
8. Obtaczaj kolejno trufle w korzennej posypce i odkładaj na czysty talerz.
9. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
Smacznego!
uwielbiam takie trufle! świetne i zdrowe słodkości!
Pycha, tak do schrupania ;)
Świetne naczynko do serwowania, można spytać co to jest?
Seria Jamie Oliver, zestaw do tapas;-)
Smakują doskonale, zrobiłam:D
Mam alergię na kakao, więc zrobię posypkę z cynamonu i karobu. Dziękuję za przepis
Super!
a czym można by zastąpić amarantus?
Możesz spróbować z wiórkami kokosowymi, pozdrawiam
tylko „5 g ekspandowanego amarantusa”? super skład, muszę wypróbować!
Tak, objętościowo to naprawdę sporo, amarantus ekspandowany jest bardzo lekki:-)
Świetny pomysł
Mam pytanie – czy ten amarantus trzeba wcześniej ugotować, czy należy wrzucić taki prosto z paczki?
Amarantus ekspandowany nie jest przeznaczony do gotowania, to amarantusowy odpowiednik dmuchanego ryżu.