Kulinarne pomysły do wykorzystania w Sylwestra (choć nie tylko!) starałem się dobrać w taki sposób, by ich przygotowanie nie wymagało użycia składników trudno dostępnych o tej porze roku albo, ewentualnie, by składnik trudniej dostępny łatwo można było zastąpić innym.
Proponuję zarówno przepisy wytrawne, jak i na słodko, choć moim zdaniem Sylwester to nie jest noc deserów. Pod różnorakie trunki lepiej sprawdzają się przekąski z ograniczoną zawartością cukru.
Jak dobrze przeżyć Sylwestra, by uniknąć „syndromu dnia poprzedniego” zwanego potocznie kacem?
Syndrom dnia poprzedniego to nic innego jak zestaw objawów picia niezgodnie z możliwościami własnego organizmu: należą do nich w szczególności bóle głowy, mdłości, nadwrażliwość na światło i hałas, odwodnienie i ogólne osłabienie.
Alkohol wchłania się do krwi szybko. Już w kilka minut po wypiciu można go wykryć w organizmie. Z tego względu warto przyswoić sobie kilka prostych zasad, dzięki którym „dzień po” przeżyjesz w lepszym stanie.
1. PIJ NIE TYLKO ALKOHOL
Najważniejsza rzecz, to pamiętać o regularnym nawadnianiu organizmu. Alkohol odwadnia, a – upraszczając – im mniej wody w organizmie – tym większy później ból głowy. Nie ograniczaj się więc tylko do picia alkoholu, pomiędzy procentowymi drinkami sięgaj po wodę albo ewentualnie soki lub bezalkoholowe drinki. Unikaj izotoników.
2. DUŻY MOŻE WIĘCEJ, MAŁY MUSI UWAŻAĆ
Organizm o mniejszej masie może przyswoić mniej alkoholu. To dlatego, co do zasady, kobiety upijają się szybciej od mężczyzn. Jeśli ważysz niewiele, dopasuj ilość wypitego alkoholu do możliwości swojego organizmu. Waga nie jest jednak jedynym czynnikiem, który wpływa na tempo upijania się. Spore znaczenie ma też metabolizm (szybki albo spowolniony), przyjmowane leki, ogólna kondycja, poziom odwodnienia, a także to, czy i co je się podczas imprezy.
3. JEDZ
Przed imprezą albo na imprezie, ale przed pierwszymi drinkami, warto coś zjeść. Najlepiej, by był to posiłek zawierający wapń, białko lub tłuszcze. Przekąski powinny być w miarę lekkie, ale jednocześnie pożywne, ponieważ odpowiednio dobrane jedzenie spowalnia wchłanianie alkoholu do krwi (czyli – proces upijania się). Picie na pusty żołądek może sprawić, że skończysz zabawę zanim na dobre ją zaczniesz. Dobrze sprawdzą się tłuste ryby, mięso, nabiał, jajka, pikle.
Poniżej kilka propozycji – zarówno dla bezglutenowych, jak i tych, którym gluten niestraszny.
Więcej imprezowych inspiracji kulinarnych znajdziesz tu: MENU IMPREZOWE
Czytaj też: JAK PRZEŻYĆ SEZON ŚWIĄTECZNY NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ
Terryna śledziowa z marynowaną czerwoną cebulą – PRZEPIS
Pizza – PRZEPIS
Placki ziemniaczane – PRZEPIS
Frytki – PRZEPIS
Makaron z ricottą, pomidorkami i ziołami – PRZEPIS
Łosoś po szwedzku (gravlax) – PRZEPIS
Kanapka z grillowaną gruszką – PRZEPIS
Kanapka w słoiku – PRZEPIS
Jajka zapiekane z szynką – PRZEPIS
Galaretka z ricotty i czerwonego wina – PRZEPIS
Grzaniec – PRZEPIS
Pijane kubiki kawowo-czekoladowe – PRZEPIS
Owocowa margarita – PRZEPIS
Trufle ze śliwką (bez czekolady) – PRZEPIS
Cytrusowe martini z wódką – PRZEPIS
DOBREJ ZABAWY!
Ja zawsze stawiam na ryby, będzie terryna, zaraz się zabieram :)
Wow, twoje pizze wymiatają
na to czekałam, dziękuję!
Genialny zestaw, tylko nie wiem, co wybrać;)
Szczęśliwego Nowego Roku, sukcesów, wydania książki (bo ile można czekać!!!) i ogólnie czego tam sobie FiK życzy. Niech marzenia się Wam spełniają:))) pozdrowienia dla Żony!
Terryna wygląda obłędnie, zamierzam ją zrobić niebawem