• 250 g ricotty
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych jagód goji
  • pasta z wanilii
  • 100 ml białego półsłodkiego wina
  • ok. 200 ml czerwonego półsłodkiego wina
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 łyżki cukru dark muscovado
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżeczki żelatyny

Co zrobić z otrzymanym przypadkiem półsłodkim winem, którego niekoniecznie mamy ochotę się napić, bo gustujemy w winach innego rodzaju? Można na przykład przygotować taki deser.

Zazwyczaj podobne pomysły przychodzą mi do głowy, gdy chcę ‚zutylizować’ coś, co trafiło do mnie w rezultacie przypadkowego zbiegu okoliczności. Nigdy nie piję słodkich czy półsłodkich win, a tymczasem stałem się szczęśliwym (?) posiadaczem aż dwóch butelek. Galaretka z czerwonego wina to oczywiście pomysł nie nowy, który można zastosować w wielu daniach. Tym razem chodziło mi jednak o całkiem zwyczajny deser. Deser nie jest szczególnie słodki, a zwłaszcza w przypadku galaretki chodziło mi o to, by smak wina był wyraźnie wyczuwalny. Jeśli wolicie słodsze smaki, możecie jednak zwiększyć ilość cukru.

1. Zalejcie żurawinę i jagody goji białym winem i odstawcie na 2-3 godziny (lub dłużej), najlepiej do lodówki.

2. W misce wymieszajcie ricottę z odcedzonymi owocami (wino nie będzie już potrzebne) i dodajcie pastę z wanilii (ZOBACZ) – w ilości wg uznania.

3. W garnku podgrzejcie ok. 100 ml białego wina i rozpuśćcie w nim łyżkę cukru palmowego, a następnie ok. łyżki żelatyny.

4. Gdy płyn przestygnie, przelejcie go do ricotty, wymieszajcie, a całość przełóżcie do dwóch przezroczystych szklanek i wstawcie do lodówki.

5. Gdy masa stężeje (powinno to nastąpić po ok. 2 godzinach), przygotujcie galaretkę. W garnku podgrzejcie czerwone wino, rozpuśćcie w nim dwie łyżki cukru muscovado. Spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie więcej cukru. Następnie rozpuśćcie 2 łyżeczki żelatyny.

6. Gdy płyn ostygnie, przelejcie go na wierzch deserów i wstawcie do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!