- sałata rzymska
- ok. 30 truskawek
- 4-6 plasterków prosciutto
- niewielki kawałek gorgonzoli
- ocet balsamiczny
- oliwa extra vergine
- pieprz
- świeży tymianek
Truskawki to bardzo sałatkowe owoce, zwłaszcza w zestawieniu z dobrym serem czy szynką.
Początkowo miała to być niewielka przystawka, ale ostatecznie skończyło się na sałatce. Takie zestawienie składników można wykorzystać na dwa (wymienione) sposoby, wystarczy tylko odpowiednio zmodyfikować ich ilość.
Dzięki dodaniu octu balsamicznego, sok z truskawek nabiera dodatkowej, zaskakująco ostrej nuty, przełamującej słodycz owoców. No i, oczywiście, świetnie prezentuje się w sałatce.
1. Na talerzach rozłóżcie kilka niewielkich liści sałaty rzymskiej.
2. Na wierzchu ułóżcie szynkę, kawałki truskawek i sera (najlepiej połamać go w palcach).
3. Połowę truskawek zmiksujcie w blenderze na gładki sos. Dodajcie trochę octu balsamicznego i wymieszajcie.
4. Sałatkę skropcie oliwą i sosem, doprawcie pieprzem i listkami świeżego tymianku.
Smacznego!