- 100 g roszponki
- 100 g świeżego młodego szpinaku
- 200 g sera halloumi
- 250 g pomidorków koktajlowych
- pół natki pietruszki
- 10 korniszonów
- 3 garście zielonych oliwek
- cytryna
- oliwa extra vergine
Zielona sałatka z grillowanym serem.
Prosta i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka na bazie świeżej zieleniny to zawsze dobry pomysł. Podobne sałatki robię praktycznie codziennie – na śniadanie, lunch albo kolację. Polecam!
PRZEPIS:
- W misce wymieszaj opłukaną i osuszoną roszponkę oraz szpinak.
- Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, oliwki oraz posiekane korniszony.
- Mocno rozgrzej patelnię grillową. Jeśli kawałek sera jest gruby, przekrój go wzdłuż na dwa cieńsze plastry.
- Grilluj ser z obydwu stron, póki nie zmięknie i nie pojawią się na nim brązowe grillowe paski.
- Gotowy ser zdejmij z patelni, pokrój w kostkę i dodaj do sałatki wraz z posiekaną natką pietruszki.
- Polej sałatkę dressingiem na bazie soku z cytryny i oliwy extra vergine.